ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlük binası önünde, Gezi Parkı olayları sırasında “Duran Adam” eylemini kitap okuyarak gerçekleştiren 5 öğretim üyesi hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın gerekçesi öğretim üyelerine “Rektörlük Binası A Blok önünde izinsiz kitap okuma eylemi" olarak tebliği edilirken, üniversiteden bugün yapılan açıklamada ise “mesai saatinde izinsiz olarak görevlerini terketmek” olduğu belirtildi.
Gezi Parkı eylemlerinin devam ettiği günlerde ÇOMÜ’de, geçtiğimiz 21 Haziran’da aralarında öğretim üyeleri ve öğrencilerin bulunduğu 10 kişi, Terzioğlu Kampüsü içindeki rektörlük binası önünden geçen yolun kaldırımına dizilerek 15 dakikalık “Duran Adam” eylemi yapıp, yanlarında getirdikleri kitapları okudu. Bu sırada binadan çıkıp, makam arabasına binmeye hazırlanan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, eyleme katılan Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Koç ile görüşerek eylemi bitirmelerini söylemiş, ancak sonuçlanmayınca güvenlik görevlilerinden izinsiz eyleme katılanların isimlerini tespit edilmesini ve olayla ilgili tutanak tutulmasını istemişti.
Üniversite yönetimi olayla ilgili, Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olcay Hisar’ı soruşturmayı yürütmesi için görevlendirdi. Bu kapsamda geçen 24 Ekim’de hazırlanan tutanak, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Koç, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Konaklama İşletmeciliği Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Ekrem Tufan ve Doç. Dr. Murat Gümüş, Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kamil Tunçel ile Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Kırnıç’a tebliğ edilip, savunmaları istendi. Yapılan tebliğde ise savunma istemine ilişkin şikayetin konusu “Rektörlük Binası A Blok önünde izinsiz kitap okuma eylemi” olarak belirtildi.
Soruşturma kapsamında savunması istenen öğretim üyelerinden Prof. Dr. Talat Koç, “Bize izinsiz kitap okuma eylemi yaptığımız gerekçesiyle soruşturma açıldığı tebliğ edildi. Bu soruşturma devam ettiği için şu an konuşmam doğru değil. Ancak genel olarak sürekli baskı altında olduğumuzu ve birçok soruşturma geçirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.
“SORUŞTURMA MESAİ SAATİYLE İLGİLİ”
Diğer yandan konuyla ilgili haberlerin basında yer alması üzerine, ÇOMÜ Rektörlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bahsi geçen kişiler ile ilgili soruşturmaların hiçbiri 'kitap okuma' gibi bir suçlamayı içermemektedir. ÇOMÜ, çalışanlarının ve personelinin daha fazla kitap okuması için her türlü fedakarlığı yapan ve bu alanda sıra dışı yatırımlarda bulunup, her türlü teşviki sağlayan bir kurumdur. Üniversite kütüphanemiz ise Türkiye’nin içerdiği çeşitlilik ile en demokratik kütüphanesidir. Söz konusu soruşturmanın konusunun mesai saatinde 10 kadar ÇOMÜ personelinin izinsiz olarak görevlerini terk etmeleri olduğu anlaşılmaktadır. Soruşturma rutin olarak devam etmektedir ve sonuçlanmış değildir.”