ÇÖLYAK ve Fenilketonüri (PKU) hastalarına destek olmak ve hastalıkla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla Kocaeli'den İzmir'e yürüyerek yola çıkan 47 yaşındaki Hakan Pekzorlu, Manisa'da mola verdi. Şu ana kadar 450 kilometre yürüyen Pekzorlu'ya, Türkiye Yardım Sevenler Derneği Manisa Şubesi üyesi kadınlar destek verdi.
Kocaeli'de muhasebeci 47 yaşındaki Hakan Pekzorlu, glütensiz gıdayla beslenmek zorunda olan ve ülkede bu özellikte yiyecek gıda bulmakta zorlanan Çölyak ve PKU hastaları için kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla yollara düştü. Kocaeli'den 9 Ağustos'ta İzmir'e yürüyüşe geçen Pekzorlu, 18 günlük zorlu yolculuğun ardından Manisa'da ulaştı. 450 kilometre yürüyen ve 5 kent geçen Pekzorlu'yu Türkiye Yardım Sevenler Derneği Manisa Şubesi üyesi kadınlar karşıladı. Kocaeli Metabolik Hastalıklar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MET-DER) Başkanı Nesrin Atar da araçla kente gelip Pekzorlu'ya destek verdi.
YİYECEK ÜRÜN ZOR BULUNUYOR VURGUSU
Yürüyüşün temel amacının farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Atar, "Tüm Türkiye'de çölyak ve PKU hastalıklarını duyurabilmek istiyoruz. Çölyak hastaları glütenli gıdaları, PKU Hastaları da süt ve süt ürünlerini yiyemiyorlar. En büyük sorunumuzda hastalığın isminin çok fazla duyulmamış olmasından dolayı bize özel bir pazar gelişmemesidir. Yiyeceğimiz ürünleri çok zor buluyoruz. Çoğu yurtdışından geliyor. Bulduklarımızın fiyatları da çok pahalı" dedi. Pekzorlu tarafından gerçekleştirilen etkinliğin büyük bir duyarlılık örneği olduğunu söyleyen Türkiye Yardım Sevenler Derneği Manisa Şubesi Başkanı Beyhan Yörür, çölyak ve PKU hastalarının günlük hayatlarında zorluk yaşadığını vurguladı. Dernek üyesi kadınlarla birlikte çölyak ve PKU hastalıklarını tanıtmak ve bilinç oluşturmak istediklerini kaydeden Yörür, bilgilendirme çalışmalarını yapacaklarını duyurdu.
"BAŞIMIZA GELMEDEN ÖNCE DE BU TÜR MÜCADELELERİ VERİYORUZ"
İzmir hedefine oldukça yaklaşan Hakan Pekzorlu, "Sırtımda ise 25 kilogramlık bir çanta vardı. Ayaklarım bayağı zorlandı. Amacımız çölyak ve PKU hastalıklarını tanıtmak ve insanlarda farkındalık yaratmak. Bizim için bir kişi bir kişi. Bir kişi öğrense iyi. İnşallah farkındalık oluşmuş amacımıza ulaşmışızdır. Kendim çölyak hastası değilim. Ailem de yok. Bu da duyarlı olmayacağım anlamına gelmez. Başımıza geldikten sonra bazı şeyleri anlıyoruz. Başımıza gelmeden önce de bu tür mücadeleleri veriyoruz. Ben birkaç senedir engelliler için bir çok etkinlik yapıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Yörür, Pekzorlu'ya teşekkür belgesi verdi. Geceyi Manisa'da geçirecek Pekzorlu'nun yarın sabah İzmir'e yürüyeceği ve aynı gün içinde kente varmayı hedeflediği belirtildi.

FOTOĞRAFLI

---KUTU---

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak hastalığı ya da Gluten Enteropatisi, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
FENİLKETONÜRİ NEDİR?
Fenilketonüri kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur.