DENİZLİ Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Güneri İmren çocuklardaki bağışıklık sisteminin kötü beslenme, olumsuz çevre şartları, uykusuzluk, aşırı yorgunluk ve stresle beraber zayıfladığını söyledi. İmren, çocuklarda kilo artışının da bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu belirtti.
Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte yeni hastalıkların çocuklarda görülebileceğine dikkat çeken Dr. Güneri İmren, “İnsan organizmasının bütün yapılarını yabancı iç ve dış etkenlerden koruyan, mikropların hastalık yapmasını engelleyen, kanser oluşumunu yok eden bir savunma ve direniş sistemi vardır. Bu sistem sayesinde, insan vücudu kendini mikroplar başta olmak üzere yabancı ve zararlı olabilecek değişimlere ve maddelere karşı savunur” dedi.
BOL TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ailelere tavsiyelerde bulunan Dr. İmren, bol sebze, meyve ile birlikte Omega 3 bakımından zengin olan ton balığı, somon, uskumru, ıspanak, brokoli, fındık ve cevizin vücut direncini arttırdığını kaydetti. A vitamini bakımından zengin, yumurta, havuç, süt, patates, kırmızı et gibi besinlerin de tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. İmren, “Çocuklarda kilo artışı bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle kilonun dengede tutulması önemlidir. Egzersiz ve spor yapmanın bağışıklık sistemini arttırdığı belirlenmiştir. Yüzme, futbol, basketbol gibi sporları yapan çocukların hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu ispatlanmıştır. Düzensiz ve az uyku uyuyan çocukların vücut direncinin düzenli uyku uyuyan çocuklara göre zayıf olduğu görülmüştür” dedi.