İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - OSMANİYE'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca organize edilen 'Lider Çocuk Tarım Kampı'na 45 öğrenci katıldı. 5 gün süren kampta öğrenciler buğday hasadından un değirmenine, yerfıstığı tarlasından yerfıstığı fabrikasına, sulama borusu imalathanesinden tarım alet makine satış yerine kadar birçok yeri gezip tararımı yerinde yaşayarak öğrendi.
'Çocuk Tarım' projesi kapsamında gerçekleştirilen 'Lider Çocuk Tarım Kampı' ile ilköğretim 3 ve 4'üncü sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün organizesiyle 5 okuldan 45 öğrenci ve 5 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen kamp 5 gün sürdü. Kamp süresince öğrenciler buğday hasadı, un değirmeni, ekmek fabrikası, mantar üretim yeri, süs bitkisi ve çilek serası, meyve fidanı satış yeri, yerfıstığı tarlası, yerfıstığı fabrikası, sulama borusu imalathanesi, tarım alet makine satış yeri ve bir çiftlikte gezme fırsatı buldu.
Buralarda öğrenciler tarladaki buğdayın un ve ekmek olana kadar geçtiği aşamaları, kültür mantarı ve çilek yetiştiriciliğini öğrenirken, bir fidan işletmesinde de fidan dikti. Osmaniye'nin simgesi olan yerfıstığı tarlasını da gezen öğrenciler, daha sonra yerfıstığı fabrikasına giderek fıstığın işlenmesi ve hangi ürünlere dönüştürüldüğü incelendi. Öğrencilere Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nde maket üzerinde süt sağım makinesinin kullanımı gösterilerek süt dağıtımı yapılıp koyun keçi ve sığır yetiştirilen bir çiftlikte hayvanlar, yemler ve çiftlik hayatı hakkında bilgi verildi.
Gezi programı bitiminde İl Müdürlüğüm toplantı salonunda öğrencilere balon, resim kâğıdı, pastel boya ve oyun hamuru dağıtılarak gün içindeki yaşadıklarını aktaracakları müzikli bir eğlence düzenlendi. Kamp sonunda öğrencilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca gönderilen 6 kitaptan oluşan set ve 'Sınıfta Tarımla Baş Başa' adlı CD dağıtılarak, Gıda güvenliği ve Alo 174 gıda hattı ile ilgili bilgi verildi.
Tarımı görerek ve yerinde yaşayarak öğrenen öğrenciler, kampın kendileri için çok eğlenceli geçtiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI