Ekvador'dan alınıp, Küba ve Rusya üzerinden aktarmalı olarak İstanbul’a getirilen 430 bin lira değerindeki çocuk montlarına saklanmış sıvı kokain Atatürk Havalimanı’nda Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından yakalandı. Bu arada Almanya’dan gelen bir koli içinde de 70 bin lira değerinde sentetik uyuşturucu ele geçirildi. İstanbul Gümrük Muhafaza Ekipleri tarafından gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda böylece yaklaşık 500 bin TL değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi.
İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Atatürk Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekipleri şüphelendikleri iki yolcuyu takibe alıdı. Yolculara ait iki adet sırt çantasında inceleme yapmak üzere X-Ray taramasına alındı şüpheli yoğunluklar tespit edildi. Narkotik dedektör köpeği Nima da eşyalara tepki verdi. Bunun üzerine eşyalar detaylı incelemeye tabi tutuldu. 6 adet çocuk montunun kabarıklık ve ağırlıklarının farklı olduğu belirlendi. Astarı açılan montun içerisinde 10x6 cm ebatlarındaki poşetlere konulmuş halde zulalanmış sıvı madde bulundu. Yapılan analizde söz konusu maddenin kokain olduğu anlaşıldı.
Montlarla ilgili gözaltına alınan şahısların ifadelerine göre, Ekvador'dan alınan uyuşturucunun, Küba ve Rusya aktarmalı olarak İstanbul’a getirildiği anlaşıldı.
Adliyeye sevkedilen şahıslar, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. İkinci operasyonda ise Almanya Gümrük Kriminal İdaresi (ZKA) tarafından tespit edilen ve içerisinde AM-2201 isimli sentetik uyuşturucu olduğu tahmin edilen 1 kilo 100 gram ağırlığındaki koli takibe alındı. Gümrük Muhafaza ekiplerinin kontrollü olarak yürüttükleri başarılı çalışmaları sonucu, 60 bin TL değerinde 1 kilo 100 gram ağırlığında AM-2201 isimli sentetik uyuşturucu madde ele geçirildi.” Her iki olayla ilgili olarak soruşturmanın devam ettiği bildirildi.