KARS'ta 42 yıldır faal olan ve Murat Çobanoğlu'nun ölümüyle kapanan Yusuf Paşa Mahallesi'ndeki Çobanoğlu Aşıklar Kıraathanesi, 9 yıl aradan sonra yine ozanları biraraya getirdi. Aşıklar Arif Gülcani ve Ayhan Şimşekoğlu deyiş ve atışmalarıyla açılış gecesinde izlemeye gelenlere keyifli anlar yaşattı.
Başta Ramazan akşamları olmak üzere her hafta sonu akşam saatlerinde sevenlerinin karşısına çıkarak sazlarının teline vuran aşıklar, bu kez merhum Murat Çobanoğlu'nun 9 yıl aradan sonra yeniden açılan kıraatenesi için çalıp, söyledi. Kars’ın en gözde mekanlarından biri olan Aşıklar Kıraathanesi, aynı zamanda bu kültüre gönül verenlerin vazgeçilmez mekanlarından birisi. Kars'ın yetiştirdiği büyük aşıklardan merhum Murat Çobanoğlu'nun ölümünden sonra ilk kez aşıkların sahne aldığı kıraathane dolup, taştı.
'KARS'TA BURAYA GELMEYEN TEK AŞIK YOK'
Çobanoğlu'nun aşıklar geleneğinin devam edebilmesi ve onları bir çatı altında toplamak için Aşıklar Derneğini kurduğunu belirten Ayhan Şimşekoğlu şunları söyledi:
"Aşıkların okulu olarak bilinen kıraathane senelerdir halk ozanı yetiştirdi. Ozanlar ilk tecrübelerini burada aldılar, burada ustalarından saz çalmayı, değiş ve atışmaları öğrendiler. Mesleğin tüm inceliklerini, ustalıklarını burada kazanan aşıklar daha sonra düğün ve törenlerde saz çalıp para kazanmaya başladı. Kars’ta bu kıraathaneye gelmeyen tek bir aşık bile yoktur. Bu da, kıraathanenin önemini gözler önüne sermeye yetiyor. Çobanoğulu'nun ölümünden sonra buranın yeniden açılması halk kadar bizleri de sevindirdi."
İlk günkü programda sahneye çıkan Arif Gülcani ve Ayhan Şimşekoğlu, gecenin ilerleyen saatlerine kadar deyiş ve atışmalarıyla kalabalığa keyifli anlar yaşattı.