BALIKESIR’in Edremit İlçesi’nde müteahhit olmasına rağmen, 2 yıl önce çok sevdiği çoban köpeklerinden yetiştirmek üzere çiftlik kuran 32 yaşındaki Kaan Bilgiç, Türkiye ve yurtdışındaki besicilerden yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Yalnızca anadolu çoban köpeği yetiştirdiğini dile getiren Bilgiç, "Köpeklerden almak için 6 ay sıra bekleyen var. ABD’de bu tip köpeklerin olmaması nedeniyle, besiciler kurtları ya öldürüyor ya da zehirliyordu. Ancak anadolu çoban köpekleri, sürüyü kurtlara karşı koruyor. Böylelikle kurtlar öldürülmüyor" dedi.
Edremit İlçesi’nde yaşayan evli  bir çocuk babası Kaan Bilgiç, çocukluğunu geçirdiği Ankara’nın Haymana İlçesi’nde babası ve dedesine ait çiftlikte köpeklerle çok fazla vakit geçirdiği için onları çok sevdiğini söyledi. Bu sevgisini köpek üretim çiftliğine dönüştürmeye karar veren Bilgiç, 2 yıl önce Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde çoban köpeği üretim çiftliği kurdu. Çiftliğinde yalnızca anadolu çoban köpeği yetiştiren Bilgiç, yurtdışında yaşayan Türkler aracılığıyla köpekleri ABD, Almanya, Hollanda, Norveç, Bulgaristan ve Yunanistan’a gönderdiklerini anlattı. En son Rusya’dan çoban köpeği talebi aldıklarını kaydeden Bilgiç şunları söyledi:
"ABD’de yapılan araştırmalarda bizim çoban köpeklerinin, sürü korumada çok uygun olduğu belirlendi. Şimdi en çok talep onlardan geliyor. Bugüne kadar 12 yavrumuzu ABD’ye gönderdik. İlk gönderdiğim yavrular, sürülerde hayvanları korumak için görev yaptı. Daha sonra gebe bir köpek gönderdim. Orada doğan köpekler, oranın şartlarına daha rahat alıştı. Şu anda halen görev yapıyorlar. Rusya’dan da talep geldi."
KURTLAR DA KURTULDU
özellikle ABD’li besicilerin, sürülerini korumakta zorlandıklarını kaydeden Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü:
"ABD’li besiciler, Anadolu çoban köpeği gibi koruma köpekleri olmadığı için silah ve zehir kullanarak kurtları öldürüp sürülerini koruyordu. Ancak bu yöntem, kurtların nesillerinin azalmasına ve doğal hayatın zarar görmesine yol açıyordu. Bu hem insani açıdan kötüydü, hem de büyük para cezaları getiriyordu. Bizim çoban köpeklerimiz bir anlamda kurtları da kurtardı."
ALTI AY SIRA BEKLİYORLAR
Anadolu çoban köpeklerinin bilinçsizce yetiştirildiğini, kanlı dövüşler için kullanıldığını, apartmanlarda barındırılmak istenmesi yüzünden neslinin yok olma tehlikesi altında bulunduğunu ileri süren Bilgiç şöyle konuştu;
"Bizim köpeklerimiz, doğal seleksiyon yöntemi ile günümüze ulaşmış bir ırktır. Diğer köpekler gibi kültür ırkı değildir. Kendi türünden olmayan başka bir ırkla birleşmediği için genetiğini koruyabilmiştir. Bu köpekler, evlerde kapalı ortamlarda yaşayamayacak özelliklere sahiptirler. Ayrıca iri olmaları nedeniyle daha geniş mekanlara ihtiyaç duyarlar. Köpeklerimizin meraklıları çok. Müthiş talep var, özellikle İstanbul’dan. En az 6 ay sırada beklemeniz gerekiyor. Bilhassa sanatçılardan talep var. Öte yandan holdingler de güvenlik amaçlı satın almak istiyor. Yurtiçinde, bizden yavru köpek alacakları önce bir ön araştırmadan geçiriyoruz. Köpeğe gerçekten sahip çıkacak, ahlaki olmayan görevlerde kullanmayacaklarsa veriyoruz."
Bilgiç, köpeklerin yavrularının yurtdışında 2 bin 500 dolar ile 5 bin dolar arasında, ülke içinde ise bin 500 ile 3 bin TL arasında satıldığını kaydetti.
ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ
Cesur, kuvvetli, çevik ve hızlı koşan bir köpek türü olarak bilinen anadolu çoban köpeği, verilen görevi canı pahasına yerine getiriyor. Zekası, alıngan ve hassas ruh yapısıyla, hislerini kolayca belli ediyor ve ses tonundan övüldüğünü ya da yerildiğini anlayabiliyor. Doğada serbestken başka bir köpek ırkıyla çiftleşmiyor. Genellikle aynı ana- babadan doğan kardeşlerin de birbirleriyle çiftleşmediği tespit edilirken, gebelik süresi 58- 63 gün arasında değişiyor. Doğan avruların 13’üncü günde gözleri açılırken, yaklaşık 3 ay boyunca anneleriyle kalmaları öneriliyor.