ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi Kaymakamı Şenol Koca, 3 gün süren yağışta çatılarında biriken karları taşıyamayarak yıkılan 3 fabrika, 1 sera ve bir ahırda incelemelerde bulundu, sahiplerine 'Geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Kaymakam Koca, hasar tespit çalışmalarının bir an önce bitirilmesi için talimat verdi.
Cizre'de ve bölgenin ilk kurulan fabrikası olan PVC Boru Fabrikası, çatısında biriken kar nedeni ile yıkılarak, kullanılamaz hale geldi. 50 kişinin çalıştığı fabrikanın yıkılmasıyla yaklaşık 2 milyon liralık bir zararının olduğunu kaydeden fabrika sahibi Hacı İdris Zeyrek, "Yetkililerden burayı afet kapsamına alarak hasarımızın karşılamasını rica ediyorum. Fabrikanın yıkılması ile birlikte 50 kişi ve aileleri ile birlikte, nakliyecileri ve ham maddecileri sayarsak 250 aile aç kaldı. Bunu dörtle çarptığınız zaman bin kişi buradan ekmek yiyordu. Organize sanayide ve bölgede kurulan ilk fabrikaydı, ancak şuan kullanılamaz halde. Talepleri yerine getiremediğimiz için müşteriye verilen taahhütlerimiz de yanacak. Taahhütlerimizin yanması demek, zararımızın ikiye katlanması anlamına geliyor" diye konuştu.
Cizre'ye Bağlı Düzova Köyü'nde, Hüsna Babayiğit'e ait 10 dönüm arazi üzerinde kurulan sera da yağan karla birlikte yıkıldı. Fide veren sebzeleri 15 gün sonra piyasaya sürmeye hazırlanan sera sahibi Babayiğit, "On dönüm arazi üzerinde kurduğumuz seraya 1 milyonun üzerinde bir masraf yaptık. Fide veren bu domatesleri 15 gün sonra piyasaya satacaktık ancak yağan karla birlikte büyük bir kaybımız oldu. Serada yazın salatalık, kışın da domates üretimi yapıyorduk. Bu kış mevsiminde 300 ton domates elde etmeyi bekliyorduk. Ancak meydana gelen olay sonucunda da büyük bir hasar ve kaybımız oldu. Yaptığımız hasar tespit hesaplarına göre 1 milyon 300 bin lira zararımız var. Yetkili mercilerden ricamız burayı afet kapsamına almaları ve mağduriyetimizin giderilmesidir" diye konuştu.
Cizre Kaymakamı Şenol Koca, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hikmet Uz, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) görevlileri ve ilgili kurum müdür ve görevlileriyle birlikte yoğun kar yağışı nedeniyle yıkılan yerlerde incelemelerde bulundu. Organize Sanayi Bölgesi'nde yıkılan fabrikalarda ve serada inceleme yapan Koca, ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Hasar tespit çalışmaları ile ilgili İl Afet ve Acil Durum (AFAD) görevlileri, İlçe Jandarma Komutanlığı görevlileri ile birlikte burada hasar tespit çalışmalarını yapacaklar. Daha sonra da bu hasar tespit tutanağını bize göndermek sureti ile biz de gerekli yerlerden ödeneklerini, kaynaklarını sağlamaya çalışacağız. Bu konuda sadece kaymakamlık olarak değil, devletin bütün kurumlarıyla birlikte kardan zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderme yönünde çaba gösteriyoruz. Bu çabanın öncü kuvveti olarak yapılan yol çalışmalarından sonra, ilk olarak buraya geldik. Gerek il afet kurumumuz, gerekse jandarma komutanlığımız, bu tespitleri yaptıktan sonra, 'Ne kadar yardım yapabiliriz, nasıl yardım edebiliriz?' bakıp, hukuki çerçevede gerekli olan çalışmaları yapacağız. Yağan karların neticesinde bu serada da çok büyük bir zarar var. Serayı gezdiğimizde gerçekten çok güzel bir verim alınacak yerde bu hadise vuku buldu. İnşallah vatandaşımızın zararını gidermek adına elimizden gelen ne varsa devletimizin bütün kurumları adına yerine getireceğiz."
Kaymakam Şenol Koca, Sosyal Yardımlaşma Vakfı Kırsal Kooperatifçilik Destekleme Kapsamı'nda kurulan ve yağan karla birlikte bir bölümü yıkılan hayvan ahırında da inceleme yaptı. Koca, yaptığı incelemelerin ardından AFAD, jandarma ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerine, meydana gelen hasar çalışmaları ile ilgili tespit çalışmalarını kısa sürede tamamlamaları için talimat verdikten sonra Düzova Köyü'nden ayrıldı.