Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya'da görev yaparken Çin'i ziyareti sırasında gördüğü seraların benzerini kurdurduğu Erzurum'un Uzundere ilçesinde ilk ürünler alındı.
Bir dizi açılışlarda bulunmak için kaymakamlar, öğretim üyeleri ve kurum müdürleriyle birlikte Uzundere ilçesine giden Vali Ahmet Altıparmak, Antalya'da görev yaparken Çin'in Shandong eyaletinde tarım fuarına katılarak yapılan seraları incelediğini belirtti. Dikkatini Çin tipi seraların çektiğini anlatan Vali Altıparmak, kışın etrafta kar olmasına rağmen serada ürün yetiştirildiğini gördüğünü anımsattı. Çin tipi seralara girerek ürünlerin tadına bakan ve serada eğitim gören çiftçilere sertifika veren Vali Ahmet Altıparmak, "Çin işi seranın içinde ne bir ısıtıcı ne de soğutucu var. Hem de dışarıda kar olmasına rağmen. Çok teknolojik bir şey değil. Ekonomik ve kerpiçten yapılmış. Sadece güney cephesi açık. Güneş gittikten sonra üzerine buraya hasırdan çadırı indiriyorlar. Antalya'da yapılamayacağına göre bende Erzurum'da uygulanmasını istedim" diye konuştu.
Çin tipi seranın 4 ay önce kurulduğunu Nisan'da ürün alındığını söyleyen Uzundereli Fatma Canbaş, serada daha erken ürün alma şanslarını olduğunu belirtti. Yaklaşık 125 metrekarelik serada deneme olarak salatalık, çilek, biber ve domates ürettiklerini hepsinin sağlıklı bir şekilde ürün verdiğini anlatan Fatma Canbaş "İlk deneme olduğu için farklı çeşitler yetiştirdik. Salatalık çok çabuk ürün verdiği için iyi sonuç aldık. Kışın yeşillik üretilir ve satışa sunulabilir" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Kürşad Yıldız, kentte hayvancılığın yapıldığı yerlerde ahır veya evlerin güney duvarlarına bu seranın düşük maliyetle kurulabileceğini anlattı. Çin'de hayvan ısısı ve metan gazıyla seranın ısıtıldığını, Çin tipi sera sayesinde üretim sezonunun 4 ay uzayabileceğini aktaran Yıldız şöyle konuştu:
"Kışın normal seralarda üretim durmaktadır. Ancak Çin tipi seralardan hem yazın hem de kışın ürün alınabilecektir. İlçemizde kurduğumuz Çin tipi seranın üç tarafı ateş tuğlası ile yani ısı yalıtımlı malzeme ile kaplı. Güneşli havalarda ısı yalıtım malzemeleri açılarak bitkilerin güneş alması sağlanıyor. Güneş kaybolduğu zaman bu malzeme kapatılarak ısı korunuyor. Uzundere'deki normal seralarda Haziran-Ekim arası ürün alınırken Çin tipi serada 2 ay önce ürün alındı. Hatta küçük bir ısı desteği ile süs bitkileri bile çimlendirilmiştir. Bu seralarda üretim yıl boyu sağlandığı için proje çiftçilere ekonomik katkı sağlayacak. Bu seralarda tahta, kerpiç, sera naylonu ve hasır kullanılırsa maliyet daha da düşürülür."

KB(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)