Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, () DOĞU Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği, 5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'da yaşanan olayların 5. yıl dönümünde Çin Konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirdi, Çin bayrağı yakıldı.

Güvenlik güçleri, eylem nedeniyle Tarabya'da Çin Konsolosluğu'nun bulunduğu sokağı bariyerlerle kapattı. Grup adına bir kaç temsilcinin konsolosluğa siyah çelenk koymasına izin verildi. Bariyerler önünde "Direnişe devam, Türkistan'a selam"  ve "Mazlumlar burada, insan hakları nerede" şeklinde slogan atan grup, bariyerlere tekme atarak yıkmaya çalıştı. Bariyerlerin arkasında çevik kuvvet ekipleri ve TOMA hazır bulunurken, grup bariyerlerin önünde basın açıklaması yaptı.

"ÇİN'İN, UYGURLARA YÖNELİK POLİTİKALARINDA DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI"
Grup adına basın açıklaması yapan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan “Urumçi Katliamı'nın üzerinden 5 sene geçti. Bu zaman zarfı içinde Çin'in, Uygurlara yönelik politikalarında değişen bir şey olmadı. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki iç kargaşalar ve savaşları fırsat olarak değerlendiren Çin, Doğu Türkistan'da Uygurlara yönelik başlattığı silahı baskın ve operasyonlarına, dini ibadetler ve kültürel sembollerin yasaklanması gibi icraatlarına giderek artan bir şekilde devam etmektedir" dedi.

Doğu Türkistan'da Ramazan ayında yapılan uygulamalara da değinen Oğuzhan, “Bu sene Ramazan daha önceki yıllara göre daha sert ve daha vahim uygulamalar ile geçmektedir. İşgal yönetimi Doğu Türkistan genelinde teravih ve toplu iftarların yanı sıra oruç yasağını da özellikle uygulamaktadır. Memurlar, emekliler, partililer ve öğrencilere katı yasaklar getirilmiştir. Halkımız kamusal hayatta komik bahanelerle oruç tutmamaya zorlanmaktadır. Bunun takibi de amansız biçimde yapılmaktadır" diye konuştu.

Evlerde Kur'an eğitimine yönelik şiddetli operasyonlar düzenlendiğini belirten Oğuzhan, “Bu çerçevede yakaladıkları çocuklara el koyarak ebeveynlerinden uzaklaştırma, hocaların evlerini yıkma ve ağır hapis cezalarına çarpma gibi yollarla halkımızı caydırmaya çalışmaktadır. Hac ve Umre ziyaretleri de 'İllegal dini faaliyet' kapsamında yasaklanmıştır" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından, grup Çin bayrağını yaktı. Daha sonra güvenlik güçlerinin izin vermesi ile gruptan birkaç kişi, konsolosluk kapısı önüne geçerek siyah çelenk bıraktı. Eylem dua okunması ile son buldu.

(FOTOĞRAF)