Özgür ARSLAN / İSTANBUL, () Çin Halk Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup Doğu Türkistanlı, ülkenin doğusunda yaşanan olayları protesto etti.
Tarabya'daki Çin Başkonsolosluğu önünde toplanan grup adına Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk açıklama yaptı. Tümtürk, “Bayramın 1. Günü hanımların köy meydanlarında Çin askerleri tarafından başörtüleri çıkarıldı. Ve bunlara her türlü hakaret ve taciz gerçekleştirildi. Bunun üzerine sivil protesto gösterisi gerçekleştirildi. Buna karşı Çin yönetimi kurşun yağdırarak katliam gerçekleştirdi. İlk gün 45, ikinci gün 100'ün üzerinde, üçüncü gün 1000'e yakın ölü olduğu haberini aldık. Bu gün aldığımız bilgi 3000-5000 civarında insan öldürüldü. Ne çocuk ne kadın ne ihtiyar kalmamıştır. Yarkent ilçesine bağlı 3 köy tamamen yerle bir edilmiştir. Bağımsız gözlemcilerin derhal Yarkent'te inceleme yapmasını talep ediyoruz" dedi.
Grup “Türkiye uyuma, Türkistan'a sahip çık", “Türkistan'a selam direnişe devam" sloganları attı. Çin ve İsrail bayraklarının yakıldığı protesto sonrasında grup konsolosluğa giden yola kurulu polis barikatlarını aşmaya çalıştı. Araya girenler arbedeyi sona erdirdi. Yaşanan arbededen sonra dua eden grup sloganlar atarak konsolosluğun bulunduğu sokaktan ayrıldı.
(FOTOĞRAFLI)