TÜRKİYE'nin Suriye'ye açılan sınır kapıları olan Karkamış, Öncüpınar ve Akçakale'nin karşısındaki Suriye'nin sınır kapılarının El Kaide bağlantılı Irak ve Şam Devleti'nin (IŞİD) elinde olması nedeniyle TIR şoförleri Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na yöneldi. Bu nedenle de Cilvegözü'ndeki TIR kuyruğu 30 kilometreyi aştı.
Türkiye'nin Suriye'ye açılan diğer kapıları olan Şanlıurfa Akçakale, Gaziantep Karkamış ve Kilis Öncüpınar sınır kapıları, karşı taraflarındaki Suriye'nin sınır kapılarının El Kaide bağlantılı IŞİD'in elinde olması nedeniyle trafiğe kapalı. Akçakale ve Öncüpınar Sınır kapıları başta olmak üzere Suriye'ye geçmek için diğer kapıları kullanan TIR şoförleri Cilvegözü Sınır Kapısı'na yönelmeye başladı. Cilvegözü'nü tercih eden TIR şoförleri, gerekçelerini ise şu sözlerle açıkladı:
"O kapıların karşısında bulunan Suriye'nin sınır kapıları şu anda IŞİD'in kontrolünde. O kapılarda can güvenliğimiz olmadığı için karşısındaki Suriye kapısının özgür Suriye ordusunun kontrolünde olması nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'nı tercih ettik."
KUYRUĞUN UZAMASI BEKLENİYOR
Suriye'nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı'nda 22 Ocak'ta bomba yüklü 2 aracın patlatılması nedeniyle araç trafiğine kapatılan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda dün yaklaşık 20 kilometre olan TIR kuyruğu ise bugün 30 kilometreyi aştı. TIR şoförlerinin 'Karşıdaki kapı güvenli' diyerek tercih ettikleri Cilvegözü'ndeki bu uzun TIR kuyruğunun daha da artması beklenirken, kapıda sadece ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilerin geçişine izin veriliyor. Kapının açılmasını bekleyen TIR Şoförleri Bülent Yoldadurmaz ile Fatih Demirkayak, Edirne ve Sivas'tan aldıkları kömürleri Suriye'ye götüreceklerini belirterek, "Kömür getirdik ancak Suriye tarafındaki bombalı araçların patlaması nedeniyle geçişimize izin verilmediği için sırada bekliyoruz. Kapının bir an önce açılmasını istiyoruz" diye konuştu.
PERŞEMBE GÜNÜ AÇILACAK
Uzun TIR kuyruğu Reyhanlı ilçe merkezine yaklaşırken, dün Cilvegözü Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Eriş ile görüşen Uluslararası Nakliyeciler Derneği Reyhanlı Temsilcisi Hamit Şanverdi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada kapının perşembe günü açılacağını söylemişti.