CHP'nin Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi ve Avrupa Sosyalist Parti Yönetim Kurulu üyesi Kader Sevinç, Türkiye'nin AB tam üyelik müzakerelerinde, Kamu Alımları ve Rekabet Politikası fasıllarının açılmamış olmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. Sevinç, bu iki fasılda şeffaflık ve hesap verilebilirlik kavramlarının önemine işaret etti.
Antalya'da Avrupa Birliği'nin düzenlediği öğle yemeğinin konuğu olan Kader Sevinç, yemeğin ardından soruları yanıtladı. Sevinç, Avrupa'da yeni bir dünyanın kuruluşunun tartışıldığını söyledi. Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine doğru Avrupa'da aşırı siyasi uçların güçlendiğinin altını çizen Sevinç, "Bu aşırı eğilimler seçimleri kazanacak anlamına tabii ki gelmiyor. Ama hem aşırı sağ hem de aşırı sol partilerde kayda değer ölçüde oy yükselişinin gerçekleşmesi bekleniyor" diye konuştu.
YENİ BİR SORGULAMA SÜRECİ
Avrupa siyasi arenasındaki bu gelişmenin Avrupa'nın ve AB'nin temsil ettiği değerler açısından yeni bir sorgulama sürecinin de başlangıcı anlamına geleceğinin altını çizen Sevinç, aşırı uçların güçlenmesinde Avrupa ülke liderlerinin ekonomik ve siyasi her türlü krizin faturasını Brüksel'e çıkarma eğiliminin yattığını söyledi.
Böylesi bir Avrupa siyasi arenasında daha zor bir dönemin Türkiye'yi beklediğini ifade eden Sevinç, "Yeni bir dünya, yeni Avrupa Birliği tartışılıyor. 2007'de Lizbon'da yapılan zirvede onaylanan yeni AB temel antlaşması, Lizbon Antlaşması olarak adlandırılan AB Nitel Antlaşması'nın ötesine geçen çemberle Avrupa artık gündemde" diye konuştu.
'TÜRKİYE İÇİNE KAPANDI'
AB içinde Euro, sosyal politika, savunma işbirliği ve Schengen gibi farklı entegrasyon gruplarının bulunduğunu ve her ülkenin bunların tamamına birden üye olmadığını belirten CHP Brüksel Temsilcisi Sevinç, "Merkezi Euro Bölgesi'ni alan ve farklı uyum süreçleri üzerinden genişleyen bir AB tartışılırken, Türkiye içine kapanmış bir tutum içinde. İkili ticaret anlaşmalarıyla aslında ulusal çıkar adına tam da bulunması gereken bir tartışmanın içinde yer almıyor" değerlendirmesinde bulundu.
'YENİ AB BAKANI HEYECAN YARATAMADI'
Kader Sevinç, AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın yerine AB Bakanı ve Başmüzakereci olarak kabineye giren Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Avrupa nezdinde bu durumu değiştirecek bir heyecan yaratamadığını iddia etti.
'AB'NİN SON TÜRKİYE GÜNDEMİ 17 ARALIK OPERASYONU'
AB'nin Türkiye'ye ilişkin son gündeminin 17 Aralık'ta gerçekleştirilen rüşvet ve yolsuzluk operasyonu olduğunu kaydeden Sevinç şöyle konuştu:
"Bu noktada önemli olan, AB adına konuşmakla kimin yetkili olduğudur. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle -ki kendisinin konuşmaya yetkisi vardır- aracılığıyla AB sürece ilişkin görüşü dile getirmiş ve yargı bağımsızlığı ve yolsuzluklarla mücadele konusunda birliğin hassasiyetlerini vurgulamıştır."
CHP AB Temsilcisi Sevinç, tam da bu noktada Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinde Kamu Alımları ve Rekabet Politikası başlıklarında düzenlenen fasılların hala açılmamış olmasının çok anlamlı olduğuna dikkati çekti. Sevinç, AB'nin her iki konu başlığı için şeffaflık ve hesap verilebilirlik kavramlarına önem verdiğini söyledi.