Uzay KESMEN/ İSTANBUL, ()-ESENYURT'taki Muhammediye Camii'ni ziyaret eden CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, ibadethanelere yapılan saldırıları kınadıklarını belirterek, Türkiye'de de mezhep kavgası çıkarmaya çalışanların olduğunu söyledi. 



CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve beraberindeki CHP'li heyet, Esenyurt'ta yanan Muhammediye Camii'ni ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Oğuz Kaan Salıcı şöyle konuştu: "İslam dininde bütün ibadet haneler muhteremdir. Hiçbir ibadethaneye saldırı bizim dini inancımızda, kitabımızda yoktur. Bu sadece cami, cemevleri için geçerli değil, başka dinlerin ibadethaneleri için de geçerlidir. Son günlerde ortaya insanlıktan nasibini almamış, insanlıktan hiç nasibini almamış bir güruh türedi anlaşılan. Yaklaşık 1 ay önce, Allahuekber Ehlibeyt Camii'ni yakma girişiminde bulundular; bir miktar hasar verdiler. Sonra Muhammediye Camii'nde benzer bir durum oldu. Bu arada gözden kaçan bir durum daha oldu ve Bakırköy'de kiliseye saldırıldı. Bütün ibadethaneler bu ülkede yaşayan yurttaşların, inananların ya da inanmayanların. Hepimizin Tanrı'ya ibadet ettiği, aynı Allah'a ibadet ettiği ya da hep beraber saygı duyduğu yerlerdir. Dolayısıyla ibadethanelere yönelik herhangi bir saldırının hangi cemaatin, mezhebin, dinin ibadethanesi olursa olsun hep beraber karşısında durmamız gereken bir durum. Özellikle Muhammediye Camisinde ekstra bir durum var. Bir süre önce kendini bilmez birkaç kişi gelip hoca efendiyi Irak ve Suriye'de yaşananları andırır gibi tehdit ediyorlar. Açıkça sizin burada yapmış olduğunuz şeyi biz İslam dininden görmüyoruz diyorlar. Bunu şiddetle daha sonra ortaya koyacaklarını söyleyen sözler söylüyorlar. Kimin Müslüman, kimin Müslüman olmadığını yargılama hakkı hiç kimsenin değildir. İslam'da bir yarış o da kimsenin haddi değildir."

"MEZHEP KAVGASI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Salıcı, Türkiye'de mezhep kavgası çıkarmaya çalışanların olduğunu belirterek, "Ortadoğu'da yaşanan son gelişmelere bakıldığı zaman, özellikle Suriye ve Irak'ta ortaya çıkan bu İŞİD belasını gördüğümüz zaman çıkan sonuç, son bir ayda ibadethanelere yapılan saldırıları da göz önüne alınca Türkiye'de bir mezhep kavgasını, kardeş kavgasını ön plana çıkarmaya çalışan birileri olduğu kanaatindeyiz. Biz bu oyuna düşmeyeceğiz, Caferi kardeşlerimiz binlerce yoldan beri beraber yaşadığımız hep beraber aynı tanrıya ibadet ettiğimiz insanlarımız. Biz kardeşiz, biz dayanışmamızı her halükarda göstereceğiz. Bugün bir Caferi camine oldu. Yarın bir Sünni camiine olabilir. Ya da bir sinagoga olabilir. O zaman da biz aynı şekilde dayanışmamızı göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİN DUYARLILIK GÖSTERMESİ GEREKLİ"

Salıcı, diğer siyasi partilerden de konu hakkında duyarlılık beklediğini vurgulayarak,

"Burada bizim gibi Cumhuriyet Halk Partililerin duyarlı olması anlaşılır. Ama ben aynı duyarlılığı ve daha fazlasını kendilerini muhafazakarlık üzerinden siyaset yaptığını söyleyen, ya da İslam inancı üzerinden siyaset yaptığını söyleyen siyasi partilerden de bekliyorum. Bizim gösterdiğimizden daha fazla bir duyarlılık göstermelerini talep ediyorum. Eğer bu kardeş kavgası burada kapatılacaksa, önüne geçilecekse, ibadethanelerimiz hepimizin olacaksa bunun için toplumun bütün kesimlerinin duyarlılık göstermesi gerekiyor. Emniyet güçlerinin de biran önce saldırıyı gerçekleştirenleri hukukun önüne, yargını önüne çıkartması gerekiyor. Bu işler birkaç meczubun yaptığı işler gibi lanse edilerek üzerinden kalkılacak işler değildir. Bu işler ciddiye alınmalı ve üzerine ciddiyetle gidilmeli. Mezhep çatışması yaratmaya çalışanların aslında bu ülkeye nasıl bir kötülük yaptığı ilan edilmeli ve onlar yargı önünde cezalandırılmalı. Ancak ondan sonra insanların yüreğinde adalet duygusu oluşur, bu adalet duygusu da Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan yurttaşlarımızın birlik harcını kuvvetlendirir" dedi.

Açıklamaların ardından Salıcı ve beraberindekiler, Muhammediye Camii'nin içerisine girip yanan yerlerde inceleme yaptı.

FOTOĞRAFLI