CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Alaattin Yüksel, Soma'da şehit düşen 301 işçi için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yardım kampanyası başlattığını hatırlatarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi şehit aileleri için AFAD hesabına 602 bin lira yatırdı ancak paralar hala hesaplara geçmedi. Bunun sebebi nedir? Hükümet deprem fonunda toplanan paraları duble yolların yapımında kullandı. Hükümet yardımlar konusunda sabıkalıdır. Sicili temiz değildir. Somalı aileler bundan büyük endişe duymaktadır" dedi.
Alaattin Yüksel, AFAD'da Soma faciasında şehit maden işçileri için toplanan yardımlarla ilgili Başbakan Yardımcı Beşir Atalay'ın yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Yüksel, Soma'da meydana gelen maden faciasında şehit düşen madenciler için AFAD hesabına yatırılan bağışların, şehit yakınlarına hala iletilmediğini hatırlattı. Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şehit aileleri için AFAD'ın hesabına 602 bin lira yatırdığını belirterek “Belediye yaklaşık 15 gün önce para yatırıyor ancak ne hikmetse hesaplara aktarılmıyor. Parayı neden bekletiyorsunuz? 602 bin TL nerede? Diğer paralar nerede? Hükümet daha önce deprem fonunda toplanan paralar duble yolların yapımında kullandı. Hükümet bu konuda sabıkalıdır. Bu anlamda sicili temiz değildir" dedi.
ÇOCUKLARININ KARINLARINI DOYURABİLMEK İÇİN…
Soma'da şehit düşen 301 kişinin ailesinin zor günler geçirdiğine dikkat çeken Yüksel, “Vatandaşlarımız büyük acılar yaşadı. Her biri ayrı ayrı sıkıntı çekerken, açlıkla yüzleşme durumları söz konusuyken hükümet bu vatandaşlarımıza hala katkıda bulunmuyor. Bunun anlaşılır bir tarafı yoktur. Acılı anneler çocuklarının karınlarını doyurabilmek için kollarındaki bilezikleri satmak zorunda bırakıyorsunuz. Vatandaşlar şehit aileler için milyonlarca lira yardımda bulundu. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Paraların hesapta bekletilmesi akla başka sorular getiriyor. İçi boş açıklamalar yerine paraların bir an önce şehit yakınlarının hesabına yatırılması için çabalasınlar" dedi.
ATALAY'A SORULAR
CHP'li Yüksel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yazılı olarak yanıtlanması üzerine TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede şu soruları yöneltti,
“Bankalara yapılan yardım miktarı toplamı nedir? Maddi yardım ulaştırılan aile sayısı nedir? Her bir aile için ne kadar para yardımında bulunulmuştur? Yardım yapılırken gözetilen kriterler arasında ailedeki nüfus sayısı dikkate alınmış mıdır? Soma'da yakınlarını kaybeden tüm insanlar için yapılan yardım miktarı toplamı kaç liradır? Para dışındaki yardımlar AFAD, Kaymakamlık ve SOMA Belediyesi'nden oluşan SOMA Koordinasyon Merkezi'nde toplanmaktadır. SOMA Koordinasyon Merkezi ne tür yardımlarda bulunmuştur? İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından AFAD'a, aile başına 2 bin lira olmak üzere toplam 602 bin lira yardımda bulunulmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesinin gönderdiği yardımlar nerededir? Belediyenin yardımı Somalı ailelere hala neden ulaştırılmamıştır? Toplanan bağışlar hangi bankada bekletilmektedir? Bir getirisi var mıdır? Eğer böyle bir durum söz konusuysa ailelere yansıtılacak mıdır? AFAD'tan yapılan açıklamada, toplanan yardımların kampanyanın bitmesinin ardından ailelere iletileceği ifade edilmiştir. Ancak kampanya bitimini bekleyemeyecek durumda olup, acilen paraya ihtiyaç duyan aileler olduğu düşünüldüğünde bu yardımların hemen ulaştırılması gerekmez mi?"

FOTOĞRAFLI