Serkan ÖZDEMİR/SOMA (Manisa), () - CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, müteahhit firmanın iflası nedeniyle yarım kaldığı belirtilen Soma Devlet Hastanesi'nin son durumu hakkında bilgi edinmek için, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Milletvekili Sakine Öz, Soma ve çevresinde madencilerin yaşadığı iş kazaları için kurulacağı söylenen tam teşekküllü yanık tedavi merkezi ve ortopedi servisini içeren yeni devlet hastanesi binasının yarım kaldığını belirtti. Öz, Soma Devlet Hastanesi binasının, bu defa müteahhit firmanın iflası nedeniyle yarım kaldığını söyledi. Öz, hastane binasının inşası hakkında son durumu öğrenmek için verdiği soru önergesinde şöyle dedi:
"13 Nisan 2014 tarihinde Soma'daki bir madende yaşanan dinamit patlaması sonucunda bedeninde yanıklar oluşan madencimiz Dursun Ç.'nin tedavisi, Soma'da tam teşekküllü bir yanık tedavisi olmadığı için Kocaeli'nde gerçekleşmiştir. 15 Nisan tarihindeki soru önergemle, Soma'da yanık tedavi merkezinin acilen yapılması gerektiğini belirtmiş ve planlanan yeni hastane inşaatının ne zaman hizmete açılacağını, hastanede bir yanık tedavi merkezinin kurulup kurulmayacağını, yanık şikayetiyle başvuran hastalardan farklı illere sevk sayısını sormuştum. Ayrıca, mevcut ortopedi servisinin ise iş kazaları sonucundaki hastalıkları yeterince karşılayamadığı, uzuv yaralanma ve kopmalarına karşı diğer illere sıklıkla hasta sevki yaşandığı bilinmektedir. Soru önergemin üzerinden henüz bir ay geçmeden, Soma- Eynez'de yaşanan maden faciasının ardından yaşanan tıbbi müdahale süreci, Soma'da tam teşekküllü bir yanık tedavi merkezinin olmayışı sorununu ortaya koymuştur. Facianın üzerinden iki ayı aşkın süre geçmesine karşın, Soma'da özellikle madenlerde yaşanan yanık vakalarıyla ilgilenecek tam teşekküllü bir birim kurulmamış, inşaat halindeki yeni hastanenin müteahhit firmasının iflas ettiği iddiasıyla hastane binasının bitirilemediği açıklanmıştır."
Sakine Öz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na şu soruları yöneltti:
"Hastane ihale sürecine kaç firma başvurmuş, ihale ne kadar bedelle verilmiştir? Bakanlığınızın yetkili birimleri ve diğer kamu kurum kuruluşları ile müteahhit firma arasındaki sözleşmenin son durumu nedir; kamunun alacak ve borcu nedir? Hastane inşaatı hangi yollarla tamamlanacaktır? TOKİ, yarım kalan inşaat sonrasında ihaleye çıkacak mıdır; ihalenin kapsamı ve usulü ne olacaktır? İnşaat çalışanlarının ne kadar alacağı birikmiştir, ödemeler ne zaman yapılacaktır? Soma Devlet Hastanesi binası inşaatında gelinen aşama nedir, hastane ne zaman hizmete açılacaktır? Yeni hastanede tam teşekküllü yanık tedavi ve ortopedi merkezleri kurulacak mıdır?"

FOTOĞRAFLI