CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, polis memuru 21 yaşındaki Hakan Kırmızı’nın başına dayadığı tabancasıyla intihar etmesiyle ilgili iddialar hakkında, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Milletvekili Erdal Aksünger önergesinde, "İzmir Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli altı aylık polis memuru Hakan Kırmızı, geçen 6 Ocak’ta silahıyla intihar etmiştir. Altı aylık polis memuru Kırmızı’nın, sosyal medyada örgütlenen polis gruplarının yaptıkları açıklamalarda herhangi bir maddi sıkıntısının bulunmadığı, kazayla değil, yaşadığı mobbing uygulamaları nedeniyle girdiği bunalım sonucu intihar ederek yaşamına son verdiği ileri sürülmüştür” dedi.
Milletvekili Aksünger, İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan, şu sorulara yanıt vermesi istedi: "Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yeni göreve başlayan bir polis memurunun aldığı ücret ve çalışma saatleri, yasal fazla çalışma süreleri ve bu süreler karşığında ödenen fazla mesai ücreti ne kadardır? Hakan Kırmızı’nın görev yaptığı süre içerisinde mesai saatleri nasıldır? Kaç saat fazla mesai yapmıştır? Yasal süre dışında yaptığı fazla çalışma var mıdır? Aldığı mesai ücretleri ne kadardır? Hakan Kırmızı’nın kendisine uygulanan mobbing nedeniyle bunalıma girdiği, bu nedenle intihar iddiaları ile ilgili olarak hangi araştırmalar yapılacaktır? Çalıştığı birim yöneticileri ile ilgili olarak bugüne kadar haklarında şikayette bulunulmuş olan amirler var mıdır? Bu şikayetler arasında mobbing uygulamaları var mıdır? Var ise bu yöneticiler hakkında bugüne kadar hangi işlemler yapılmıştır? 2000 yılında itibaren, yıllar itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli kaç polis memuru intihar etmiştir? Bu intiharların nedenleri ile ilgili bakanlığınız tarafından yapılan araştırmalar var mıdır? Var ise hangi sonuçlar alınmıştır? Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’ın, hızlı şehirleşme ve ekonomik gelişmeler gibi nedenlerin insanların stresle yaşamasını kaçınılmaz hale getirdiğini, ayrıca sosyal medyadaki olumsuz yorum ve tartışmaların 2013 yılında yaşanan intiharları artırmış olabileceğini ve bu nedenle, polisin fiziki ve ruhsal yıpranmasının yüksek olmasını, teşkilatta yaşanan intihar olaylarının bir nedeni olarak göstermesi yeterli midir? Bugüne kadar yaşanan intihar olaylarında intihar eden polislere mobbing uygulanıp uygulanmadığı konusunda Bakanlığınız tarafından bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir?"