Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA, ()- CHP Manisa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Atabacası ve Işıklar maden ocakları ile Eynez'deki facianın yaşandığı madende çalışan işçilerin ıslak imzalı ve kaşeli yazıyla işbaşına çağrıldığını aksi halde gerekli yasal yollardan yaptırımın uygulanacağının bildirildiğini öğrendiklerini söyledi. İşçilerin, dayı başlarının kendilerini tehdit ettiklerini söylediğini belirten CHP'li Özel, "Başbakan işçilere tehlike geçinceye kadar işbaşı yapmamalarını söylemişti. Dayı başları da işçilere 'Yerin altında Başbakan yok, dayı başı var' diyerek tehdit ediyor" açıklamasını yaptı.

Soma'da görev yapacak olan Meclis Araştırma Komisyonu'nda yer alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, maden işçilerinin ıslak imzalı yazılar ile işbaşı yapmaları için zorlandıklarını ileri sürdü. CHP'li Vekil Özel, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, dün (cumartesi) geceden itibaren aralarında facianın yaşandığı Enyez'deki madenin de bulunduğu Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan işçilere, üç gün içinde işbaşı yapmaları konusunda çağrı yaptıklarını öğrendiğini söyledi. Özgür Özel, "15 gün önce Başbakan ve AKP yetkilileri söz verip 'Kimse madene inmeye zorlanmayacak' dedi. Ardından Soma'da madenciler oturma eylemi yaptı. Eylem bitikten bir gün sonra dayıbaşılar kanalıyla madenciler madene çağırıldı. İlk ihlal buydu. Ben de hemen madencileri kaymakamlık önüne çağırmıştım. Maden şirketi geri adım atmıştı. Madenlere müfettiş geldi. Madenleri güvensiz bularak önce Atabacası'nı sonra Işıklar'ı kapatmışlardı. Atabacası'nda faaliyet sürmezken, Işıklar'da eksikliklerin giderilmesi için 50 kadar madencinin gönüllü olarak çalışması öngörülmüştü. Ancak o günden bugüne firma, çalışanlara çalışmadıkları takdirde ücret ödemeyeceğini, işe gelmeyenlerin yerine başkalarını istihdam edeceğini ve işe gelmeyenlerin şirketlerdeki tazminatlarının sona ereceğini belirtiyordu. En nihayetinde dün akşam ve bu günden itibaren Atabacası, Işıklar ve kazanın olduğu Eynez madeni çalışanlarına firma tarafından resmi tebligatta bulunulmaya başlandı. Firmanın ismini taşıyan kapalı zarfla gelen tebligatta, üç gün içinde işbaşı yapmaları, aksi takdirde firmanın gerekli yasal yollara başvurarak gerekli tedbirleri alacağı belirtiliyor. Her bir işçinin adına özel olarak düzenlenmiş firma kaşesi ve ıslak imza taşıyan zarflar evlerine dağıtılıyor" dedi.

İşçilerinin kendisinden yardım istediğini belirten CHP'li Vekil Özel, "Dünden itibaren köylerden başlayan tebligatlar işçilere ulaşıyor. Çoğu beni aradı. Bu duruma bakanlığın acilen el koyması gerekiyor. Gönüllülük esası ihlal edilmiş durumda. Ayrıca kimsenin madene inmeyeceği konusunda Başbakanın sözü var. Defalarca AK partililerin o günlerde tekrarlamış olmalarına rağmen, hatta kaymakamlık önünde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve AK Partili milletvekillerinin bulunduğu heyette 'Atabacası, Işıklar dahil kimse madene inmeye zorlanmayacak. Gerekirse üç dört ay maaşlarınızı biz vereceğiz' demişlerdi" dedi.

"DAYIBAŞLAR TEHDİT EDİYOR" İDDİASI

Dayıbaşlarının işçileri tehdit ettiğini öne süren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Madencilerin anlattığı bir şey de, 'Başbakan söz verdi' dediklerinde 'Oğlum senin patronun Başbakan mı, ben miyim. Sana maaşını bugüne kadar kim verdi? Yer altında Başbakan yok dayı başı var. Gelmezsen sen bilirsin' diyorlarmış. Resmi tebligatlar da bu konudaki haklılığımızı bir kez daha ortaya koydu. İlgili bakanlardan bu konuda açıklama bekliyorum" dedi.

CHP'li Vekil ayrıca, dün Atabacası'nda çalışan Fedai Uçak isimli bir çalışanın parmağının koptuğunu ve yerine dikilemediğini söyledi.

MHÖ (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)



--- KUTU ---



İŞE O YAZI



"Sayın muhatap; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Işıklar yeraltı kömür ocağı maden sahasındaki işyerimizde çalışmaktayken; mevcut sahamızın yeraltı kısmına ilişkin olarak idari tedbir durdurma kararı muvacehesinde; mezkur durdurma kararında da belirtildiği üzere gerekli eksikliklerin tamamlanması aynı zamanda da ilgili kararın sadece yeraltına ilişkin olması da dikkate alındığında; tüm bu işlemlerin ikmal edilebilmesi, aynı zamanda da biran önce giderilmesi için bu ihtarnamenin tebliğinden itibaren üç gün içerisinde işyerinize gelmenizi; aksi takdirde yasal haklarınızı üzülerek kullanacağımızın ihteratını havidir."