CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, IŞİD'in Ezidilere vahşet uygulayıp, büyük katliam yaptığını, hükümetin pasaportu olmayan Ezdiler'e yaptığı uygulamayı kınadığını söyledi. Tanrıkulu, "Vahşetten kaçan insanlar hangi amaçla yanlarına pasaport alacaklardır? Kapı açılmalıdır. İsteyen bütün yurttaşlarımız, bütün Ezidi halkı burada insani koşullarda yaşamlarını devam ettirecek koşullara sahip olmalıdırlar ve bunu Türkiye sağlamalıdır" dedi.
Tanrıkulu'nun yanı sıra, milletvekili Veli Ağbaba, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Özel, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy ve partililer, IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan kaçarak geldikleri Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde çadırlara yerleştirilen Ezidileri ziyaret edip, sorunlarını dinledi. Ezidilerle Kürtçe konuşan Tanrıkulu, sık sık tabet bilgisayarıyla fotoğraflarını da çekti. Silopi'ye Beşiktaş Belediyesi'nin sembolik yardımıyla geldiklerini belirten Tanrıkulu, şunları söyledi:
"Ezidiler, bu toprakların en kadim halkıdır ve yüzlerce kez katliamlara maruz kalmışlardır. Benim bildiğim kadarıyla 76 kez katliama maruz kalmışlardır. Şimdi 77’inci büyük katliamı, vahşeti yaşıyorlar. En son Saddam rejimi zamanında maruz kaldılar. Aynı katliamı yanı başımızda IŞİD denilen küresel yani terör demek mümkün değil, sadece terör tanımı yetmez. Vahşet ve büyük bir katliamdır. Bugün burada siyasetin ortasında dayanışma içindeyiz. Bu halkın bütün dünyanın gözleri önünde yaşadığı bu vahşeti aynı zamanda Türkiye halkına dünya halkına seslenmek için buradayız. Bütün Türkiye halkının dayanışma içerisinde olması lazım. Buradan hükümetin aldığı tutumu kınıyorum. Yanı başımızda bu vahşete maruz kalan insanlara 'Pasaportunuz yok, buradan geçemezsiniz' demek, başka bir vahşi uygulamadır. Vahşetten kaçan insanlar hangi amaçla yanlarına pasaport alacaklardır? Kapı açılmalıdır. İsteyen bütün yurttaşlarımız, bütün Ezidi halkı burada insani koşullarda yaşamlarını devam ettirecek koşullara sahip olmalıdırlar ve bunu Türkiye sağlamalıdır. Bu kadar büyük imkanları olan devletin bu yardımı bu dayanışmayı Ezidi halkına göstermemesini de buradan kınıyorum ve anlamıyorum. Bunu anlamakta mümkün değil. Siyasetin daha ötesinde bir vicdani sorumluluk olarak görüyoruz. O sorumluluk duygusu ile buradayız."
MUHARREM İNCE'NİN ADAYLIĞI
Tanrıkulu, gazetecilerin CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce’nin istifa edip Genel Başkanlığa aday olmasını hatırlatması ile ilgili soru üzerine "Buraya siyaseti karıştırmayalım. Partiden herkes aday olabilir ama buraya siyaseti sokmayalım" dedi.
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise, "Irak’ta IŞİD'in gerçekleştirdiği vahşet sonucu Ezidilerin yaşadığı sorunlar ile karşı karşıyayız. Bu yaşanan vahşetten kaçan Ezidi kardeşlerimize kucak açan tüm HDP’li belediyelerimizi kutluyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI