Cem TURSUN - Yaşar KAÇMAZ / İSTANBUL, () GEZİ  olaylarının yıldönümünde gözaltına alınanlardan 35'i sabah saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Zanlıların ifadelerini, soruşturmayı yürüten savcı Güngör Erkoç almaya başladı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, İstanbul Adalet Sarayı önünde gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada, gözaltındaki bir şüphelinin savcılığın serbest bırakılması yönündeki talimatına rağmen adliyeye sevk edildiğini iddia etti.

ELİMDEKİ BELGE HUKUK SKANDALI

Gezi olaylarının yıldönümü vesilesiyle yurt genelinde meydana gelen olaylarda gözaltına alınanların tümünün serbest bırakıldığını ifade eden Tanal, "Türkiye'de bir hukuk skandalı elimdeki belge; vatandaşın serbest bırakılmasına yani ikmalen çağrılmasına ilişkin savcının kararını ben size ibraz ediyorum. Bu karar uyarınca ismi geçen arkadaşımız Kemal Ural serbest bırakılması gerekirken, şu anda 7. katta ifadesi alınmak üzere" dedi.

"BİZ BU KARARLARI NEREDE UYGULAYACAĞIZ?"
Tanal, şöyle devam etti:
"Peki mahkeme kararlarına bu siyasiler uymaz, yürütme uymaz, savcının kararına polis uymaz, biz bu kararları nerede uygulayacağız? İnsanlarımızın sığınabileceği liman neresi? Bizim hukuk limanından başka bir güvencemiz yok. Eğer savcının kararına polis uymuyorsa, mahkemenin kararına başbakan uymuyorsa, iktidar uymuyorsa, artık bu iktidarın da, bu polislerin de hepsi hukuk dışına çıkmış, adeta suç işleme mekanizması haline gelmiştir."

"GÖZALTINDAKİLERE KAHVALTI VE ÖĞLE YEMEĞİ VERİLMEDİ"
Gözaltındakilere sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verilmediğini de savunan Tanal, "Bu sabah kahvaltısını ve öğle yemeğini avukatlar kendi imkanlarıyla getirmiştir. Emniyet şu aşamada gözaltında bulunanlarla ilgili yemek vermediği için, eziyet suçunu işlemiştir. Burada ben İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sesleniyorum: Gözaltındaki insanlara yemek, su vermeyen, tuvalet ihtiyaçlarını karşılamasını temin etmeyen tüm görevliler hakkında re'sen soruşturma başlatmalarını talep ediyorum ve suç duyurusunda bulunuyorum" diye konuştu.

"ADALET DUYGUSU YOK OLUYOR"
Tanal, "Netice itibariyle, öncelikle düzenin yıkılmasına sebebiyet veren, adalet duygusunun yok olmasıdır. Biz bu adalet duygusunun yok olmasına, adaletin itibarsızlaştırılmasına yol açan bu uygulamaları meydana getiren tüm görevliler hakkında da soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz" dedi.

CT (MK) (FOTOĞRAF)