CHP Çanakkale Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Serdar Soydan, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı güzergah seçimindeki hatalar nedeniyle yüzlerce göçmen kuşun telef olduğunu söyledi.
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, yazılı açıklama yaparak Ankara- İstanbul güzergahında sefer yapan YHT'nin göçmen kuşlar için yaşamsal tehlike arz ettiğini bildirdi. Güzergah belirlenmesindeki hataların kuşların göç yollarında ölümlere neden olduğunu kaydeden Soydan, TCDD yetkililerinin yaptığı açıklamayı eleştirdi. Ankara-Eskişehir arasını 1 saat 20 dakikada alan YHT'nin ilk yıllarda daha fazla kuş sürüsüne çarptığını, bunun artık azalmaya başladığını, çünkü kuşların duruma alışıp göç yollarını değiştirmeye başladığını ileri süren TCDD'nin inandırıcı olmadığını savunan Soydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu yolu kullanan, keskin manevra yeteneğine sahip olmayan ve şanssız kuşlar o tren hattında ölmeye devam edecek. 30- 40 yıl sonra buradaki göçmen kuş popülasyonundan başka göç yolu kullananlar ve hızla gelen trenden kendini kurtarabilecek fiziki evrimi geçiren kuşlar hayatta kalacak. Canlıların evrimi, yeni yaşam koşullarına adaptasyonları öyle hızlı tren seferlerinden başlayan ve günümüze gelen süreçte gerçekleşecek kadar basit bir şey değildir. O tren o kuşlara çarpacak, o kuşlar da ölmeye devam edecek. Bu ne yazık ki, günümüz dünyasında çok anormal bir şey değil. Ancak anormal olan yetkililerin kamuoyunu bu şekilde kandırmaya çalışmasıdır. Kuşlar kendi kendilerine göç rotalarını değiştirmezler. Dünyada birçok havaalanı, hızlı tren hatları kuşları hatlarından uzaklaştırmak için değişik teknolojileri kullanıyor. Kuşların türlerine göre değişkenlik gösteren bu uygulamalarla hem insan yapımı araçların kuşlara zarar vermeleri engelleniyor hem de olası kazaların önüne geçiliyor. İlgili bakanlık ve TCDD, kuşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde acilen risk değerlendirmesi yapmalı. Buralarda trenler bariyerlerle kapatılabilir böylece muhtemel kuş ölümlerini ve kazaları önlemek mümkün olabilir."
Soydan, doğayı ve yaşamı ilgilendiren konuyu, TBMM açıldığında kapsamlı bir şekilde araştırılabilmesi için gündeme getireceğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI