Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Mahallesi'ne yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde geç yayınlandığını iddia eden CHP Mersin Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Ali Rıza Öztürk konuyu soru önergesi ile TBMM'ye taşıyarak Bakan İdris Güllüce'ye nedenini sordu.

Milletvekili Ali Rıza Öztürk, soru önergesinde ÇED raporunun yapılması planlanan projelerin doğa üzerinde yapabileceği etkilerin değerlendirilmesi ve bu etkilerin en zararsız hale getirilmesi için yapılan değerlendirme çalışması olduğunu belirtti. Akkuyu'ya ait ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Mart'ta teslim alınmasına rağmen bakanlığın internet sitesinde 26 Haziran'da yeni teslim alınmış gibi yayınlandığını iddia eden Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den şu sorulara yanıt istedi:

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ait ÇED raporu Bakanlığınızca 31 Mart 2014'te teslim alınmasına rağmen, 87 gün bakanlığınızda bekletilerek internet sitesi üzerinden 26 Haziran 2014'te daha yeni sunulmuş gibi gösterilmesinin gerekçeleri nelerdir? Başka projelerle ilgili olarak Bakanlığınıza sunulan ÇED raporlarından bu kadar geç sürede açıkladığınız başka ÇED raporları olmuş mudur? Olduysa bu ÇED raporları hangi projelere aittir? Projenin inşaatına başlanması için ÇED onay sürecinin tamamlanması gerektiği halde, Akkuyu'daki Nükleer Güç Santrali'nin inşaat çalışmalarına neden başlanılmıştır? ÇED onayı çıkana kadar söz konusu bölgedeki inşaat çalışmalarını durdurmayı düşünüyor musunuz?"

FOTOĞRAFLI