Hilmi DUYAR- Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, “Dört bakanı yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmiş bir hükümetin, Cumhuriyet tarihinin en büyük soygun iddialarıyla suçlanan bir başbakanın olduğu hükümetin, Türkiye'yi yönetme takati ve şansı kalmamıştır. AKP hükümeti fiilen sonlanmıştır” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap seçim çalışmaları kapsamında geldiği Balıkesir'de, partisinin il ve ilçe teşkilatlarını ziyaret etti. CHP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı yapan Matkap, 30 Mart'taki yerel seçimlerinin Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimleri olduğunu söyledi.
Seçimlere 15 gün kaldığını hatırlatan Matkap, “Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının İstiklal Savaşı'ndan sonra Türkiye'ye en büyük katkıları, ülkemizi tanrı egemenliğine dayalı bir monarşiden, halkın egemenliğine dayalı cumhuriyete dönüştürmeleridir. Atatürk ve arkadaşları sistemi monarşiden, cumhuriyete dönüştürmüştür. Şu an Türkiye'de yapılmak istenen,halkın egemenliğine dayalı Cumhuriyet’i, Recep Tayyip Erdoğan'ın egemenliğine dayalı bir monarşiye dönüştürmektir. Eğer halkın egemenliğine dayalı cumhuriyeti koruyacaksak, kuvvetler ayrılığı ilkesini sonuna kadar korumak zorundayız. Hukukun üstünlüğünü sonuna kadar korumak zorundayız. Dikkat ederseniz son yasal düzenlemeler bunları çürütmeye yöneliktir. CHP bu seçimlere bu bilinçle hazırlanmıştır. Halkın egemenliğine dayalı cumhuriyetten yana olanların tamamının CHP çatısı altında toplanması için bir siyaset izlemiştir. Bu çerçevede ezberleri bozmuştur” dedi.
“HÜKÜMETİN TAKATİ KALMADI”
“Çok garip, çok tuhaf bir seçim kampanya dönemi yaşıyoruz” diyen Matkap sözlerini şöyle sürdürdü:
“Belediye başkan adaylarının projelerinin ikinci planda kaldığı bir seçim kampanyası dönemi görüyoruz. Varsa yoksa Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan seçim meydanlarında rakiplerine saldırmakla ve kendini savunmakla meşgul. Burada da haksız değil, haklı. Çünkü 4 bakanı yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmiş bir hükümetin, bunun dışında başbakanı da cumhuriyet tarihinin en büyük soygun iddialarıyla suçlanan hükümetin Türkiye'yi yönetme takati ve şansı kalmamıştır. AKP hükümeti fiilen sonlanmıştır. Hukuken vardır ama AKP hükümeti fiilen yoktur. Ama tabi ki demokraside yaşıyoruz, demokrasiyle bunun sonuçlarını almak istiyoruz. Bu seçim sonrasında Türkiye bir erken seçime gider. Çünkü bu kadar kargaşada, bu iddialarla bu hükümetin yol alması görülmemektedir”
“YOLSUZLUĞUN HER ÇEŞİDİ VAR”
Yolsuzlukların sadece ekonomik anlamda yapılmadığını söyleyen Matkap, “Hukukun üstünlüğüne de dönük çok yolsuzluklar var. Biliyorsunuz Aydın Doğan'ın mahkum ettirilmesi için Başbakanın açtığı telefon, Milli Gemi (MİLGEM) ihalesinin iptal ettirilmesi için açılan telefonlar, yolsuzluğun her çeşidi bu iktidarda var. Dolayısıyla Türkiye yolsuzluğa bu kadar bulaşmış bir hükümetle yönetilemez. Artık Türkiye tek başına, kapalı bir yönetimle yaşayan bir ülke değil. Dünyanın küçük bir köyü. Bütün dünya bizi izliyor. Bütün dünyada çok ciddi prestij kaybettik” dedi.
“KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK”
Bu aşamada tüm gözlerin ve umutların CHP'de olduğunu söyleyen Matkap, “Özellikle şu algılar da yerleştirilmek isteniyor. AKP hükümeti giderse bundan sonra gelecek hükümetler acaba bugüne kadar verilen sosyal yardımları keser mi? Buna benzer algılarla durum kotarılmaya çalışılıyor. Korkunun da ecele hiçbir faydası yok. CHP olarak Türkiye'nin 5 katı büyüklüğünde ülkeleri yönetecek kadrolarımız var. Bu hazırlıkları da yapıyoruz. Ona göre bu seçim dönemini götürüyoruz. Bu seçimlerde bir anlamda geleceğin cumhurbaşkanı da belirlenecek. Bu seçimde bir anlamda hukukun üstünlüğü mü, Recep Tayip Erdoğan'ın üstünlüğü mü yarışacak. Ama biz Türkiye'ye, Türkiye'deki demokrasi birikimine güveniyoruz. Hukukun üstünlüğü muhakkak bu yarışta öne çıkacak” diye konuştu.
SİVİL FAŞİZM SUÇLAMASI
TRT'nin de tarafsızlığını yitirdiğini ifade eden Matkap, “30 Mart yerel seçimleri öncesi kampanya döneminden bu yana AKP'nin haberleri TRT'de 13,5 saat gösterilmiş, CHP'nin haberleri 45 dakika gösterilmiş. Bu anlayışın adı sivil faşizmdir. Bunu anlatmamız gerekiyor. Gezi ruhunun dinamiklerinin bu seçimlerde alanlarda olması gerekiyor. Balıkesir'den onlara çağrı yapıyorum. Onlar da alanlarda olmalı, enerjisini bu alanda kullanmalı. Çünkü bu kazanımları kaybedersek, tekrar yeniden kazanmamız çok zor olacaktır” dedi.
CHP BALIKESİR'DE ÖNDE
Balıkesir'de CHP'nin gerilerde gösterilip, hedef saptırılmak istendiğini bu yönde çalışmalar yapıldığını vurgulayan Matkap, “Balıkesir'in tamamının oylarıyla Büyükşehir belediye başkanı belirlenecek. 2011 seçim sonuçlarına baktığımızda Balıkesir'de 764 bin geçerli oyun 355 binini AKP almış, 258 binini CHP almış, 106 binini de MHP almış. Yapılan son kamuoyu araştırmalarında, elimizdeki verilerde, 30 Mart'ta yaklaşık 800 bin geçerli oyun olacağın tahmin etmekteyiz. Oy oranımızın CHP olarak yüzde 36 olduğunu tespit ettik. Son yaşananlar AKP'nin oylarını Türkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de düşürdü. Şu anda AKP yüzde 34'lerde, MHP'nin oyu da yüzde 28 civarında. Dolayısıyla baktığımızda biz bu seçimlerde 800 bin olarak tahmin ettiğimiz geçerli oyların 300 binini alacağımızı tahmin ediyoruz. 3 bin aşağı veya yukarı yanılma payı olabilir. AKP'nin bugün itibariyle 275-280 bin oy alacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

HD(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)