İSTANBUL, ()  CHP Konya Milletvekili Atilla Kart,  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde,  Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün yanmasıyla ilgili sorular yöneltti. Kart, "Yangına kasıtlı olarak geç müdahale edildiği yolundaki iddia ve bulgular sebebiyle; bu iddiaların tahkiki, kamuoyundaki kuşkuların giderilmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkması amacıyla ; öncelikle idari inceleme ve soruşturma ve akabinde de adli mercilere suç duyurusunda bulunma sürecini başlatacak mısınız? " dedi.

Kart, önregesinde şu ifadelere yer verdi:

* Taşınmazın 65/100 hissesi , Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu adına kayıtlı iken , 23.11.2007 tarihinde “31.690.132 YTL” bedel ile Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş’ne satılmıştır.

* Tapu kaydında ve imar durumundaki kayıt, şerh ve kısıtlamalara rağmen; Koru içinde bulunan köşkün restorasyonu için 23 Haziran 2014 tarihinde “ön izin” verildiğine dair bilgiler basına yansımıştır. Bu iznin verilmesinden 5 gün sonra ise, 28 Haziran tarihinde içimizi acıtan – kanatan kuşkulu yangın gerçekleşmiştir.

- Soru önergesi formatı içinde “kuşkulu yangına” yönelik olarak “daha öte” bir değerlendirmeyi bu aşamada yapmıyoruz. Konunun birden fazla Bakanlığı ilgilendirmesi sebebiyle , önerge Hükümet Sözcüsü konumunda olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yöneltilmiştir.

Mevcut bulgulara göre, aşağıdaki konuların
ivedi olarak cevaplandırılmasını talep ediyoruz;

(1) TMSF’nin , Cengiz Grubuna 23.11.2007 tarihinde tapuda intikal ettirdiği 65/100 hissenin, “TMSF’den önceki maliki” kimdir?
-- TMSF hangi hak ve alacağına karşılık, bu taşınmaza hangi bedel karşılığında , hangi tarihte el koymuştur?

--Taşınmazın diğer 35/100 hissesi Kim’e aittir? Bu hisse de Cengiz Grubuna mı aittir? Bu hisse, Cengiz Grubuna ait ise hangi yol ve yöntemle bu Gruba intikal etmiştir?

(2) TMSF, yukarıda sözü edilen 65/100 hisseyi hangi satış yöntemiyle Cengiz Grubuna satmıştır? Kamuya açık ihale yapılmış mıdır? Satışa dair basın yoluyla ya da başka yol ve yöntemlerle ilan ve duyurular yapılmış mıdır?

(3) İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve Anıtlar Yüksek Kurulunun yukarıda sözü edilen “kayıtlarına , şerhlerine ve kısıtlamalarına” rağmen ; restorasyon izni ya da başka bir işlem adı altında hangi gerekçeyle Cengiz Grubuna “ön izin” verilmiştir? Bu yönde basında çıkan haberler doğru mudur?

(4) Koru’da mevcut olan ağaçların türü ve sayısı kayıt altında mıdır?

(5 )28 Haziran tarihinde vuku bulan yangına kasıtlı olarak geç müdahale edildiği yolundaki iddia ve bulgular sebebiyle; bu iddiaların tahkiki, kamuoyundaki kuşkuların giderilmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkması amacıyla ; öncelikle idari inceleme ve soruşturma ve akabinde de adli mercilere suç duyurusunda bulunma sürecini başlatacak mısınız?