CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, ekenomideki son gelişmeler ve dolardaki önlenemeyen yükselişi değerlendirirken, ekomik açıdan Türkiye'nin şu anda en kırılgan 5 ülkenin 'en kırılganı' durumunda olduğunu söyledi. Ekonomi alanında proföresör unvanı bulunan Güneş, parasal sıkıştırma uygulanmadığı takdirde döviz kurundaki ateşin düşmeyeceğini söyledi.
Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş açıklamasında, Merkez Bankası'nın döviz kurundaki olağanüstü artışı durdurabilmek için dün 3 milyar doların üstünde satış yaptığını ancak artışın durdurulamadığını söyledi. Güneş, "Eğer siyasal riskler azalmaz yahut bu riskleri karşılayan risk primi finansal piyasalara sunulmazsa, diğer bir deyimle kalıcı parasal sıkılaştırma uygulanmazsa döviz kurundaki ateş düşmeyecektir" dedi.
CHP'li Hurşit Güneş açıklamasında, şöyle devam etti:
"Şu anda Türkiye, Endonezya, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan en kırılgan 5 ülke. Bu 5 içinde de Türkiye'nin başı çekiyor. Döviz kuru, Mayıs ayından bu yana yüzde 25’in üzerinde değer kaybetmiştir. Bu Endonezya’dan bile fazladır. Türkiye bu ülkeler içinde dış açığı en yüksek olanı ve aynı zamanda da dış borçları milli gelirine oranı en yüksek olanıdır. Bu durumda ulusal para birimindeki değer kaybı kaçınılmazdır. Üstelik Güney Afrika haricinde Türkiye baştan bu yana en düşük faiz politikasını izleyen ülke olmuştur. Yani piyasalara risk primini ödemeyi reddetmiştir. Merkez Bankası'nın dünkü döviz satışlarıyla net döviz rezervi 34 milyar doların altına gelmiştir. Eğer bugün satışı sürdürürse bu daha da inecektir. Buna tek söylenecek söz vardır; hazıra dağ dayanmaz. Sonunda Merkez Bankası cephanesini yitirebilir. Türkiye’de 260 milyar dolar civarında dış borcu bulunan özel kesimin 2014 yılında 14 milyar doları kısa vadeli olmak üzere 165 milyar dolar finansman bularak borçlarını çevirmesi gerekmektedir. Buna bir de bu yıl oluşacak 55 milyar dolar civarındaki dış açık eklenirse, Türkiye’de özel kesimin bir yerden 220 milyar dolar finansman bulması gerekir. Yani aslında kral çıplaktır ama yıllardır bu hükümetin 'Ekonomi sağlam' diye yutturduğu ve bizim de haykırarak uyardığımız bozuk yapı budur."