CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) yapımı planlanan ve kömürle çalışacak olan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali’ni TBMM gündemine taşıdı. Çeşitli izinler alınarak ÇED onay sürecine kadar getirilen santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Demiröz, santralin yapım sürecinin, güvenlik ve sağlık risklerinin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi İlhan Demiröz, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden olan ve yaklaşık 300 firmada 30 binden fazla insanın çalıştığı DOSAB’ta yapımı planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali’ni TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Demiröz, ÇED onay sürecine kadar getirilen projeyle ilgili kurum izinlerinin hangi gerekçeler göz önünde tutularak verildiğinin açıklanmasını istedi.
ÇEVRE AÇISINDAN OLASI RİSKLER ARAŞTIRILDI MI?
Kömürle çalışacak olan santralin Bursa için yarattığı risklere dikkat çeken Demiröz, onaylar için hangi kurum ve kuruluşlardan görüş alındığının da açıklanmasını ve bu görüşlerin birer örneğinin de kendilerine verilmesini talep etti. Demiröz, önergesinde çevre açısında olası risklere dikkat çekerek şu sorulara yer verdi:
"DOSAB içerisinde Buhar ve Elektrik Üretim Santrali yapılmasına dair onay vermeden önce yerinde inceleme/değerlendirme çalışmanız oldu mu? Kömür ile çalıştırılacak bu tesis için açtırılan derin sondaj kuyularının yer altı suyu dengesi ve jeolojik yapı bakımından incelenmesi yapıdı mı? Yapıldıysa hangi kurum tarafından fizibilite raporu hazırlandı? Sulama amaçlı inşa edilen Demirtaş Göleti’nden santral için su alınması düşünülüyor mu?"
Santralin yapımıyla ilgili Bursa kamuoyu, sivil toplum örgütleri ve yerel yöneticilere danışılmamasını da eleştiren İlhan Demiröz, önergesinde ayrıca şu soruları da Bakan Güllüce’ye yöneltti:
"Santrale onay verilirken; Bursa’mızın kültürel ve tarihi dokusuna, turizm kaynaklarına, doğal hayatına, hava kirliliği ve insanlarımızın sağlığına yönelik etkilerini inceleyen bir çalışma yapıldı mı? Yapılmışsa sonuçları neler? Santrale onay verilirken Bursa’da yaşayan vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, İlgili belediyelere, meslek odalarına, muhtarlara ve bölgenin ekmeğini yiyen, suyunu içen, havasını teneffüs eden çalışanlarına soruldu mu? Bursa’da yaşayan vatandaşlarımızın hangi çıkarlarını düşünerek DOSAB içerisinde Buhar ve Elektrik Üretim Santrali yapılmasına dair onay verdiniz? Sanayici, Organize Sanayi Bölge yetkilileri projelerle bakanlığınıza geldiğinde (onlar talep edebilir) hiç tetkik etmeden, araştırmadan onay vermenizi nasıl yorumlamamız gerekiyor?"

FOTOĞRAFLI