CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasından sonra İsmailağa Cemaati üyelerinin ilçeye gelerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı kriz koordinasyon merkezinde ziyaret etmesini, soru önergesiyle TBMM'ne taşıdı.
Milletvekili Erdal Aksünger, kamuoyunda İsmailağa adıyla bilinen cemaate dahil bir gurubun Soma'da yakınlarını yitirenlerin tepkisini bastırmak için AK Parti tarafından yönlendirildiğini iddia ederek, "Bir milletvekili olarak benim bile 5-6 ayrı kontrol noktasında kimlik göstererek geçebildiğim kriz merkezine, bu insanlar nasıl ve hangi sıfatla girebiliyor. Çeşitli protokol üyeleri, kaza mağduru olanların yakınları ve basın mensubu arkadaşların bile alınmadığı bir noktada bu insanların işi nedir? Soma'ya tüm girişleri kapatan, Soma dışında gelen mağdur yakınlarını bile geri gönderen, Soma'daki avukatları işkenceyle gözaltına aldıran yetkililer, bu kişilerin Soma'ya girişine nasıl izin verdiler? Bakan Taner Yıldız bunu kamuoyuna açıklamalıdır" dedi.
Aksünger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ne verdiği önergede şu sorulara yanıt istedi:
"Bir milletvekili olarak şahsım dahil 5-6 ayrı kontrol noktasından kimlik kontrolü sonrası olay yerine zorla ulaşabilirken, bu insanlar, şahsınızın bulunduğu kriz koordinasyon merkezine hangi sıfatla girebilmiştir? Bu kişiler kimlerdir? Soma'ya getirilip bu şekilde kullanılması şahsınızın veya partinizin bilgisi dahilinde mi gerçekleşmiştir? Değil ise bu kişiler hangi sıfatla oraya getirilmişlerdir? Bir taraftan Soma'ya girişleri yasaklayan hatta Soma dışından gelen mağdur yakınlarının bile geri gönderen yetkililer, bu kişilerin Soma'ya girmesine neden izin vermişlerdir?Vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği bir faciadan sonra, insanların iktidarınıza yönelik demokratik tepkilerini engellemek adına, din adamlarının cenaze evlerinde bile siyaset yapmasını doğru buluyor musunuz? Sizce iş kazaları sadece 'kader' kavramı ile açıklanabilir mi? Bilim ve teknolojiyi kullanmadan, standartlara uygun çalışma ortamı oluşturmadan ve güvenlik önlemlerini sağlamadan iş kazalarının sadece 'dua' ile önlenebileceğini düşünüyor musunuz? Sizce, Avrupa'da birinci dünyada Afganistan ve Pakistan'dan sonra üçüncü olduğumuz iş kazaları için bir 'dua ekibi' kurulursa, Türkiye'de ölümlü iş kazaları sonlanacak mıdır?"

(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)