Ömür AVCI/TRABZON, () - CHP, Trabzon Havalimanı Dış Hatlar terminalindeki oy verme kabinlerinin, binanın tavanındaki güvenlik kameralarıyla izlendiğini ve oy verenlerin fişlendiğini ileri sürdü.
Bu iddiayı CHP Trabzon'un Ortahisar İlçe Başkanı Ahmet Kaya ortaya attı. Parti binasında basın toplantısı düzenleyen Ahmet Kaya, 26 Temmuz’dan itibaren vatandaşların gümrük kapılarında oy kullanmaya başladığını hatırlatarak şunları söyledi:
"Bu çerçevede Trabzon Havalimanı Dış Hatlar terminali giden ve gelen yolcu salonlarına 2 sandık ve 2 oy verme kabini konuldu. Kabinler karton ve üstleri açık. Kabinlerin üstünün açık olmasında ne sakınca var diye sorabilirsiniz. Kabinlerin hemen üstünde, yani tavanda MOBESE kameraları var. Bu kameralar görüntüleri yakınlaştırabilen, büyütebilen ve yerdeki sineği dahi montaj durumuna göre 360 derece görebilecek özellikte. Yani hangi kabinde kimin hangi adaya oy verdiğini rahatlıkla görebiliyor. Böyle birşey olabilir mi? Bu bir skandaldır."
Gizli oy ilkesinin ihlal edildiğini belirten Ahmet Kaya, "O kadar yer varken oy kullanma kabinleri neden kameraların altına kuruldu ve kabinlerin üstleri kapatılmadı? Bu yerleri kim belirledi? Bu yerleri belirleyenlerin amacı, kimin hangi adaya oy verdiğini görmek ve buna göre insanları fişlemek midir? Temel soru şudur; kameranın altında gizli oy kullanılabilir mi? Bu uygulama AKP’nin yeni bir fişleme yöntemi değilse nedir? Bu bir seçim  skandalıdır" dedi.
FİŞLEMEYİ SIRADAN UYGULAMA HALİNE GETİRDİLER
Ahmet Kaya, Ak Parti’nin fişlemeyi sıradan bir uygulama haline getirdiğini de ileri sürerek, "Yüksek Seçim Kurulu, oy kullanma işlemi sırasında, oy kullanma kabinine giren seçmenin cep telefonu veya fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmesinin yasak olduğunu açıklıyor, diğer taraftan vatandaşa kameraların altında oy verdiriliyor. Bu uygulama gizli oy ilkesinin, oyun mahremiyeti ilkesinin ve dolayısıyla seçim güvenliğinin ihlali demektir.  Uluslararası sözleşmelere, anayasa ve yürürlükteki yasalara tamamen aykırıdır" diye konuştu.
Kaya, şikayetlerinin ardından, kameraların zaten çalışmadığının, çalışanların da kabinlerin içini görmediğinin kendilerine iletildiğini, kartondan ilkel şekilde yapılan kabinlerin üzerinin de örtülmesi için çalışma yapıldığını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI