Muhammet KAÇAR/İKİZDERE, (Rize), () – CHP milletvekilleri Candan Yüceer ile Melda Onur ve MHP Rize il yöneticileri, İkizdere İlçesi Şimşirli Köyü’nde yapımı süren hidroelektrik santral inşaatına karşı çıkmak için eylem yaptıkları sırada jandarmanın sert müdahalesiyle karşılaşarak yaralanan köylüleri ziyaret etti.
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile CHP İstanbul Miletvekili Melda Onur ve CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde vatandaşlarla bir araya geldi, yöre sakinlerinden cumartesi günü bölgede yaşananları dinledi. Daha sonra HES inşaatının yapıldığı alana giden CHP heyeti, çalışan işçilerle de görüştü. Şimşirli' de kaynağından maden suyu da içen  milletvekilleri daha sonra açıklamalarda bulundu.  
ONUR : MUSLUKTAKİ SUYA GÖZ DİKİLDİ
CHP’li Milletvekili Melda Onur, benzer olaylara daha önce de şahit olduklarını belirterek,  “Tortum’da 3 yıl önce kadınlarımızı yine dövdüler. Antalya’da biber gazı kullandılar. Rizeliler uzun zamandır HES’lere karşı bir mücadele vermeye çalışıyor ama içerisinden çıkan siyasetçilerden dolayı biraz başını eğmek durumunda kalıyor. Artık görüyoruz ki su kalmamış ve musluktaki suya da göz dikmişler. Buradaki HES sürecinin kanuna uygun olduğunu biliyoruz ama hukuka uygun olmadığını da biliyoruz. Şiddet gören köylülerin eylem yapması bir haktır. Akan su köylülerin, vatandaşların. Jandarmanın köylülere ciddi bir saldırısı olmuş” dedi.
YÜCEER: BU SALDIRI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise, yaşanan olayda yaralanan köylülere geçmiş olsun dilekleri iletti ve şunları söyledi:
“Duyduğumuzda kanımız dondu. Bir insan olarak, bir kadın olarak yüreğimiz sızladı. Kadınların darp edilmesi, yaralanması yüreğimizi yaktı. Burada masumane bir protesto olmuş. Köylü köyüne, toprağına, havasına, maden suyuna sahip çıktı. Hukuk çerçevesinde doğal olarakta protesto hakkını kullandı. Bunu savunmak maalesef benim ülkemde suç oldu. Yağmalamak suç değil, bu alanı ranta çevirmek suç değil, bu alandan maddi kazanç elde etmek suç değil, ormanları peşkeş çekmek suç değil, hukuksuzluk suç değil ama derelere sahip çıkmak, bunu ifade etmek suç oldu. Buradakiler anarşist ya da terörist değil. 130 jandarmayı 20 kadının üzerine salıyorsunuz. Onları acımasızca darp ettiriyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değil.” 
“HES’LERİN CANI CEHENNEME”
Yüceer, “Öyle ‘analar ağlamasın’, ‘bacılarımıza ne yaptınız?’ diyerek olmuyor. Burada darp edilen bacılarınız kendi bacılarınız. Buradakiler kendi analarınız. Başbakan’ın buradaki köylülere sözü var. ‘10 megavat altında HES yapılmayacak’ dediler. Ufak derelerin harcanmayacağını söylediler. Ama seçimden bir hafta sonra HES çalışmaları devam etti. Ağaçları kesiyorsunuz, çıkardığınız hafriyatları dere yatağına döküyorsunuz, maden suyunu kurutuyorsunuz. Halk isyan etmesin mi? Göz göre göre dedelerimizden kalan bu yerlerin yağmalanmasına izin mi verelim? Ben öldükten sonra, kanser olduktan sonra, yaşam hakkım suyum kalmadıktan sonra, ormanlarım kalmadıktan sonra kim kullanacak bu enerjiyi? Buradaki teyzelerime bu muameleler yapıldıktan sonra HES’lerin canı cehenneme. Buradaki kadınlar dayak yediklerini ancak mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini söylüyor. Darp edilen vatandaşlarımız suç duyusunda bulundu. Bu süreçte bize nerede ihtiyaç duyarlarsa yanlarında olacağız. Gerek hukuksal anlamda, gerek bu işi meclise taşımada, gerekse onlarla birlikte dayak yemede yanlarında olacağız” dedi.
"30 JANDARMA ÜZERİMDE TEPİNDİ”
Olayda darp edilen yöre sakinlerinden Cavit Bir, CHP'li milletvekillerine yaşadıklarını anlattı, jandarmaya herhangi bir müdahalede bulunmadıklarını belirterek şunları söyledi:
"Jandarma köy muhtarımızdan kadınların HES’in yapıldığı alandan uzaklaştırmasını istedi.  Muhtar da, ‘Benim onlara sözüm geçmiyor’ cevabını verdi. Bir anda herkese hücum ettiler. Kadınların üzerine saldırdılar. 70-80 yaşındaki bir kadının yerde coplanmasına kayıtsız kalamazdım. Jandarmaya onlara vurmaması için müdahalede bulunmaya çalıştım. En az 30 jandarma üzerimde tepindi. Bunun tek suçlusu kaymakamdır, validir, en başta da Başbakandır. Bize burada söz verdi, 10 megavatın altında santral yapılmayacağını söyledi. Ama sözü 30 Mart’a kadarmış. Başbakan 30 Mart’tan sonra 360 derece döndü.”
MHP RİZE İL BAŞKANI: ANNELERİMİZE UZANAN SOPALARI KIRACAĞIZ
Partilelerle birlikte geldiği Şimşirli köyünde açıklamalarda bulunan MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz da vatandaşlarla görüştükten sonra tepkilerini dile getirdi, "Güneydoğu’da PKK’lı katiller yolları keserken, insanlara kimlik kontrolü yaparken kuzu kuzu kışlalarında oturan güvenlik güçleri, Rize’de kendi havasını, suyunu, toprağını koruyan annelerimizi dövmekte bir beis görmemiş. Annelerimizin yanındayız. Annelerimize, bacılarımıza uzanan bu sopaları kıracağız” dedi.  

MK(TM/AK) (FOTOĞRAFLI)