İSTANBUL, () ÇUKURCUMA Müzayede Evi tarafından Çırağan Sarayı’nda düzenlenen antika müzayedesinde çok nadir bulunan 5 parçalık lacivert Kabe örtüsü madalyonu 120 bin liraya, el yazması Kur’an-ı Kerim 110 bin liraya alıcı buldu. Serdar Ortaç’ın evlilik arefesinde olduğu nişanlısı İrlandalı manken Chleo’nin sunumunu yaptığı 19'uncu yüzyıl Osmanlı bindallısı ise 12 bin 500 liraya satıldı.

Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu'ndaki müzayedeye çok sayıda koleksiyoner ve sanatsever katıldı. Müzayedede 18. yüzyıl sonu 19. yüzyıl başlarına ait Kabe örtüsü madalyonlarından oluşan 5 parça eser, el yazması Kuran-ı Kerim'ler, bindallı, vazo, tepsi, karaf, hat, gümüş, porselen, kristal, tablo ve çeşitli ev eşyalarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 eser satışa sunuldu.

Bu eserler arasında en dikkat çeken, 19. yüzyıl Abdülhamit dönemine ait sitare veya kisve adı verilen lacivert ibrişimden yapılmış kumaş üzeri gümüş tellerle Besmele-i Şerif ve ayetler işlenmiş 5 parçalık lacivert Kabe örtüsü madalyonu 120 bin liraya alıcı buldu.

Avrupa ve Osmanlı dönemine ait eserlerin de yer aldığı müzayedede İsmail Bin Ömer ketebeli Kuran-ı Kerim, (1844) 110 bin liraya, Seyyid Hasan Aşki ketebeli Kuran-ı Kerim (1866) 77 bin liraya, Muhammed Emin tefsirli Kuran- Kerim (1841) 33 bin liraya satıldı. Aralarında hat sanatının en ünlü ustaları Sami Efendi, Kamil Akdik ve Çırçırlı Ali’nin de bulunduğu isimlere ait hat eserler, Avrupalı oryantalist ressamlardan Georg Macco, Khariton Platanovich Platonov, Pierre Thuiller, Paul Verona, Charles Marie Pallianti, Sophus Theobald Levinson, Henri M. Jaubert’in yağlı boya İstanbul tabloları da müzayedenin dikkat çeken diğer eserleri oldu.

CHLOE'NİN GİYDİĞİ BİNDALLI 12 BİN 500 LİRAYA SATILDI

Serdar Ortaç ile evlilik arefesinde olan İrlandalı manken Chloe Louhnan'ın sunduğu 19. yüzyıla ait Osmanlı bindallısı 12 bin 500 liraya satıldı.
Böylesi görkemli bir sarayda Osmanlı giysisi sunduğu için çok heyecanlandığını belirten Chloe, "Müzayedede sunum yapmak ilginç bir deneyim oldu. İlk kez bir müzayedede görev aldım. Giydiğim bindallı çok etkileyici. Bindallının Türk kültüründe ayrı bir yeri olduğunu öğrendim " dedi.
Bir antika müzayedesinde satışa sunulan giysinin ilk kez mankenli sunumunun yapıldığını söyleyen Çukurcuma Kültür Evi sahibi Muzaffer Gültekin, Osmanlı kültürünün bir parçası olan ve evlilik müessesinin başlangıcında önemli hatıralar taşıyan bu giysiyi gerçekçi bir şekilde sunmak istediklerini belirtti.
(FOTOĞRAFLI)