Enver ALAS - Ünsal Çakın / İstanbul, () Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'ne bağlı bir grup avukat, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi önünde 16 Mart 1978 tarihinde meydana gelen ve 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırı ile Halepçe Katlimamı protesto etti.
Saat 13.30 sıralarında İÜ Eczacılık Fakültesi önüne gelen 11 avukat, '16 Mart'tan Reyhanlı'ya, Halepçe'den Roboski'ye sorumlusu devlettir' yazılı pankart açtı. Grup adına Avukat Serhan Arıkanoğlu basın açıklamasını okudu.
Açıklamada, "16 Mart 1978 Beyazıt Meydanı'nın gördüğü en kanlı katliamlardan birinin tarihidir. 7 üniversite öğrencisi, devlet eliyle örgütlenmiş bu katliamın sonucunda yaşamını yitirmiş, onlarca öğrenci yaralanmıştır. 16 Mart katliamı kayıtlara faili meçhul olarak geçirilmek istenmiş, klasik devlet pratiği ile uyumlu bir biçimde cezasızlık olmuştur. Cezasızlık üzerine kurulu devlet geleneğinin tüm örneklerini saymak bir basın açıklaması içerisinde elbet mümkün değildir. Bugün burada Beyazıt'ta katledilen 7 üniversiteliyi anmak için toplandık. Beyazıt Katliamından 10 yıl sonra bu coğrafyanın dışında yaşanmış bir katliamın, Saddam iktidarı tarafından biyolojik silahlarla, kimyasallarla katledilmiş Kürt kardeşlerimizi anmak için de toplandık. Egemenler ister dosyaları zamanaşımı gerekçesi ile kağıt üzerinde aklayarak rafa kaldırsınlar, isterlerse meydanlardan çocuklarımıza kin ve nefretlerini kussunlar...Bu halkın öfkesini, adalet mücadelesini, hesap sorma bilincini zamanaşımına uğratamayacaklar" ifadelerine yer verildi. Basın açıklamasının ardından avukatlar, Eczacılık Fakültesi önüne kırmızı karanfiller bıraktı.
(BB) (FOTOĞRAFLI)