ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, 1 Haziran'a kadar iş başı yapmayacaklarına dair yetkililerin açıklamalarına karşın Soma'daki maden işçilerinin ocaklarda işbaşına çağrılmasına tepki gösterdi. ÇHD, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na madenlerde teftiş yapılmasını, güvenli olmayan ocaklarda işçileri çalışmaya zorlayanların tespiti ve cezai işlem için Cumhuriyet Savcılığı'na bildirilmelerini istedi.
ÇHD İzmir Şubesi üyesi avukatlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İzmir Grup Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Dernek adına konuşan ÇHD üyesi İbrahim Arzuk, Soma'da kurtarma çalışmalarına katılan madencilere Hükümet tarafından sözlü olarak 1 Haziran'a kadar işbaşı yapmayacakları söylenmesine karşın, ocaklara gelmeleri için işbaşı çağrısı yapılmasının katliama davetiye olduğunu söyledi.
Bu gelişme üzerine bakanlığa başvuru yaptıklarını belirten avukat Arzuk, dilekçelerinde Soma kömür madenlerinde Soma Holding A.Ş., Uygar A.Ş. ve İmbat A.Ş. işyerlerinin, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yönünden işçilerin çalışmaları için uygun olup olmadığı yönünden denetlenmesini, denetleme sonucu iş güvenliği eksikliklerinin giderilinceye kadar işçilerin iş başı yapmaya zorlanamayacakları konusunda işverene gerekli bildirimin yapılmasını istediklerini açıkladı.
Halen iş güvenliği koşulları bulunmayan söz konusu işyerlerinde çalışan işçileri çalışmaya zorlayan kişilerin tespit edilerek haklarında cezai işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığı'na bildirilmesini de talep ettiklerini belirten avukat Arzuk, "Başvurumuzun sonucu yapılan işlemlerle ilgili olarak tarafımıza ve işyerlerinde çalışan işçilere ve işverenliklere resmi bildirim yapılmasını, İş Kanunu'nun 91, 92, 93 maddeleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 24 ve 25 maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı olarak görevlerinizi yerine getirmenizi talep ediyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından dilekçe, İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanlığı'na teslim edildi.

UB(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)