Serpil KIRKESER -Cemal KÖYÜK/İSTANBUL,() Balyoz Davası'ndan aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Kadir Sağdıç'ın annesi Ayşe Sağdıç (86) bugün son yolculuğuna uğurlandı. Ayşe Sağdıç için Büyükçekmece Merkez Camii'nde öğle vakti cenaze töreni düzenlendi. Törene, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan aldığı 2 günlük özel izinle Kadir Sağdıç ile Sağdıç'ın babası Mehmet Sağdıç, eşi Selver Sağdıç ve yakınları katıldı.

ASKER ARKADAŞLARI DA CENAZE TÖRENİNDE
Cenaze töreninde CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, emekli Orgeneral Nusret Güner, emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Ergenekon Davası'ndan geçiğimiz günlerde tahliye olan emekli Albay Sedat Özüer, emekli Albay Fuat Selvi ve emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım da hazır bulundu.

SAĞDIÇ: ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
Basın mensuplarının soruları üzerine Kadir Sağdıç, "Çok teşekkür ediyorum. Sağolun ilginize, teşekkür ediyorum" diye cevap verdi.

"'OĞLUM NE ZAMAN ÇIKACAK?'; HEP ONUN ENDİŞESİNİ TAŞIYORDU"
Emekli Orgeneral Nusret Güner, "Sınıf arkadaşım Kadir Sağdıç'ın annesinin vefatı için buradayım. Arkadaşımı mahkum ettiler Balyoz'dan. Kendisini 13 yaşından beri tanıyan birisiyim. Pırıl pırıl insanlardır. Karıncayı incitmeyecek insanlardır. Ama maalesef bu duruma düştük. Zaman zaman annesini ziyaret ettiğimde, annesi bir süredir yataktan çıkamıyordu, hep gözlerimin içine bakıp 'Oğlum ne zaman çıkacak?'; hep onun endişesini taşıyordu. Tabii yaşlılık da var ama, bu üzüntüler de ölüm hadisesini hızlandırıyor diye düşünüyorum" dedi.

"ADALET YERİNİ BULSUN DİYORUM"
Güner "Arkadaşım da annesinin cenazesine geldi, artık son vazifesini yapıyor. Ben artık bunların bitmesini istiyorum. En son Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurular yapıldı. Artık Anayasa Mahkemesi'nin bana göre bir gün dahi beklemeden bu kadar masum insanların bir an evvel hürriyetlerine kavuşturulmasını diliyorum. Hangi makanizma olursa olsun, bunu yapanlar mutlaka bulunmalı, yargılanmalı. Ben bunlara malum x-mafya ismini taktım. X-mafya yurtdışı bağlantılı, çok gizli ve çok iyi organize olmuş, çok gizli suç örgütü. Ama buna sessiz kalan, maalesef görüp bir şey yapmayan ve yapamayan, bilerek veya bilmeyerek... Hükümet yetkililerimize sesleniyorum tekrar; lütfen hatadan dönsünler ve en kısa zamanda arkadaşlarımızı, canlarını bu ülke için feda etmeye and içmiş olan arkadaşlarımızı silah arkadaşlarımızı, komutanlarımızı bir an evvel hürriyetlerine kavuştursunlar. Adalet yerini bulsun diyorum" şeklinde konuştu.

ÇELEBİ: ACI DOLU BİR SÜRECİ YAŞIYORUZ
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de, Türkiye'nin bu ayı acılarla geçirdiğini söyleyerek, "Soma'da 301 arkadaşımızı kaybettik. Ferit Mevlüt Aslanoğlu arkadaşım Türkiye için büyük bir kayıp. Bugün yine Kadir Sağdıç Paşamızın annesi nedeniyle buradayız. Bir oğul için
en büyük acı bu aslında. Hapishane koşullarında mevcutlu buraya gelmek. Ben bunu yaşadım. 12 Eylül döneminde de hapishaneden çıkarak babamın cenazesine katıldım. Bu izah edilemez. Bunun acısı başka. Buradan sonra tekrara hapishaneye dönmek, yargı süreçlerinin Türkiye'de nasıl uygulandığının göstergesi. Acı dolu bir süreci yaşıyoruz. Öncelikle tüm ölenlere rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Türkiye'nin başı sağ olsun. Yaşadığımız faciaları hep beraber görüyoruz. Moral olarak iyi değiliz. Sıkıntılı bir süreci yaşıyoruz. Umuyorum bu acılar diner bir an önce. Evlat için de dinmiş olur. Hukuk, adalet işlemiş olur. Bu da önemli bir başlangıç olur diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. Çelebi, Kadir Sağdıç'ın kendisine Soma'da hayatını kaybedenlere de çok üzüldüğünü söylediğini de vurguladı.

"BU KOMUTAN NE YAPTI BU ÜLKEYE, BUNU ÖĞRENEYİM, CANIM ONDAN SONRA ÇIKSIN" DEMİŞTİR
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de, Kadir Sağdıç'ın annesinden bahsederek, "Kadir Sağdıç Paşa'yı Büyükçekmece Gölü'nün kenarında diktiği fasulye, domates, salatalık ve biberleri satarak bu ülkeye paşa olarak yetiştirmiştir. Bunu bana yüzlerce defa anlatmıştır. En son seçimden bir ay önce yine aynı şeyleri bana anlatmıştı. Akşam yine gittim, ama o yatak boştu. Hüzünlüydük. Annesinin cenazesine bir çok korumayla gelmesi, bir başka hüzün verici taraftır. 'Benim oğlum ne yaptı, bunu anlatsınlar, başka bir şey istemiyorum' diyordu bana ısrarla. 'Bu çocuk vatanına, milletine, bayrağına taparcasına bağlı olan bu komutan ne yaptı bu ülkeye, bunu öğreneyim, canım ondan sonra çıksın' demiştir. O uhdeyle gitti o tarafa. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

"MAĞDUR İNSANLARIN BİR AN EVVELA AİLESİNE KAVUŞMASINI YÜREKTEN TEMENNİ EDİYORUM"
Emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit de, Balyoz Davası'ndaki delillerin sahte olduğunun söylendiğinin belirterek, "Bu olayların kumpas olduğu söylendi. Bence artık söylenecek bir şey kalmadı. Bana göre, bundan sonra yapılması gerekenlerin zamanı. Herkesin bu
mağdur arkadaşlarımızın yerine kendisini koyarak, yetkili makamlarımızın yapılacakları süratle gerçekleştirmesi en büyük dileğimiz. Çünkü onlar da artık bunların kumpas olduğunu açıkça ifade ettiler. Dolayısıyla, evladına hasret giden gözü açık giden anneler, hapishanede düşünmekten, çıkış yolu bulamamaktan beyin kanaması geçirip kaybettiğimiz silah arkadaşlarımız, canına kıyanlar, evlatlarını göremeyenler, kardeşlerini kaybedenler... Dolayısıyla, ben yetkili makamların gerçekten bir empati yapmalarını diliyorum. 'Bu bizlere yapılsaydı ne olurdu?' diye bir an evvel. Her şeyin çaresi var. Bu acılara artık son verilmesini yürekten talep ediyorum yetkililerimizden. Herkesi sağduyuya davet ediyorum. Mağdur insanların bir an evvel ailesine kavuşmasını yürekten temenni ediyorum" diye konuştu.

SAĞDIÇ BABASIYLA AYNI SAFTA NAMAZ KILDI
Kadir Sağdıç, babası Mehmet Sağdıç ile aynı safta cenaze namazını kıldı. Sağdıç'ın, helallik alındığı sırada duygulandığı ve gözyaşlarını sildiği görüldü. Kadir Sağdıç, annesinin tabutuna omuz vererek caminin dışına kadar taşıdı. Ayşe Sağdıç'ın cenazesi Büyükçekmece Mezarlığı'na defnedildi.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI ÇELENK GÖNDERDİ
Öte yandan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Balyoz Davası'ndan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan da cenazeye çelenk gönderdi.

CK(FOTOĞRAF)