MERSİN'de çevrecilerin tepkisi üzerine Toros Üniversitesi, Hacettepe Üniversite ile birlikte düzenlenen 'Doğu Akdeniz'de Enerji Güvenliği' kongresinden çekildiğini açıkladı.
Kongreye, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımını üstlenen Akkuyu NGS ve Rosatom firmalarının sponsor olmasına Mersin Nükleer Karşıtı Platform'dan sert tepki gelmişti. Nükleer karşıtlarının bu tepkisi üzerine olağanüstü gündemle toplanan Toros Üniversitesi, kongrenin ev sahipliğinden çekildiğini duyurdu. Rektör Tayyar Şen imzasıyla yapılan açıklamada, kongrenin organizasyon ve sponsor işlemleri için özel bir firma ile anlaşma yapıldığı, sponsorluk anlaşmalarının üniversitenin inisiyatifi dışında bu firma tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Toros Üniversitesi'nin, akademik özgürlük çerçevesinde tüm bilimsel görüşlerin bilim insanları ve akademisyenler arasında paylaşımına ortam yaratmakla görevli olduğunun vurgulandığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Nükleer enerjiyi destekler konumda bulunduğu görüşünün yayılmaya çalışılması camiamızı üzmüştür. Bir kent üniversitesi olmayı amaç edinmiş, kentimizin ekonomik ve sosyal gelişimi konusunda çalışmalar yapan üniversitemizin adının yıpranmaması adına söz konusu kongrenin ev sahipliğinden çekildiğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."
KONGREYE BAKANLARIN KATILMASI BEKLENİYOR
Yarın Akkuyu NGS A.Ş ile Rus devlet şirketi Rosatom'un sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan kongreyle ilgili Mersin Valiliği'nden henüz resmi bir açıklama yapılmazken, yarın yapılacak olan kongrenin yabancı konuklar için hazırlanan programın açılışa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılması bekleniyor. Kongrenin açılışında ayrıca 'Hayat ve Nükleer Santraller' konulu bir sanatsal sergi de düzenlenecek.
3 gün sürecek kongrede Ankara Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Aegean Üniversitesi, Denver Üniversitesi'nden bilim adamları ile Türkiye, ABD, Rusya, Azerbaycan, İtalya kökenli enerji şirketlerinin ve devlet enerji kurumlarının yetkilileri sunumlar yapacak. Kongrede Türkiye ve dünyada nükleer santrallerin yanı sıra petrol ve doğalgaz boru hatları konusunda bildiriler sunulacak, Suriye'deki iç savaşın Doğu Akdeniz'deki etkileri ele alınacak. AŞ(BK/AAA)(FOTOĞRAF)