MUĞLA’nın Marmaris İlçesi Kent Konseyi, Marmaris ve Fethiye’ye ulaşım sağlayan karayollarının kesiştiği 'Gökova Kavşağı’nda farklı seviyeli kavşak projesine gerek olmadığını bilirkişi raporuyla ispatladı. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi ve Ulaşım Uzmanı Dr. Orhan Demir raporunda, "Gökova Kavşağı’nın farklı seviyeli kavşak olarak düzenlenmesini gerektirecek akım düzeylerine ancak 2033 yılında erişilebilir" dedi.
Karayolları Genel Müdürlüğü aldığı kararla Muğla’ya 26, Marmaris’e 29 kilometre uzaklıktaki Marmaris ve Fethiye’ye ulaşım sağlayan, altında kaya mezarları olan doğal ve arkeolojik SİT alanındaki yolların kesiştiği 'Gökova Kavşağı’nın, farklı seviyeli kavşağa dönüştürülmesini kararlaştırdı. Ancak çevreciler karara karşı çıktı. Marmaris Kent Konseyi farklı seviyeli kavşağın gerekli olup olmadığının belirlenmesi için İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden bilirkişi istedi. Gerekli inceleme ve çalışmayı yapan Dr. Orhan Demir de hazırladığı raporunda şu görüşlere yer verdi:
"Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sayımlarda, Gökova Kavşağı’nın, 2004-2012 yılları arasında gözlenen ve yıllık yüzde 2.51 olan trafik artışı önümüzdeki 20 yılda da devam edecek. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 2005 yılında yayınlanan karayolu tasarım el kitabı’ kriterlerine göre herhangi bir kavşağın farklı seviyeli kavşak olarak düzenlenmesi için en az 15 bin araç/gün düzeyinde yıllık ortalama günlük trafik değeri olması gerekiyor. Buna göre Gökova Kavşağı’nın farklı seviyeli kavşak olarak düzenlenmesini gerektirecek akım düzeylerine ancak 2033 yılında erişilebilir. Bu nedenle, önümüzdeki kısa dönemde, Gökova Kavşağı’nın katlı kavşak olarak düzenlenmesinin gerekli olmadığı son derece açıktır. Kaldı ki böyle bir yatırıma karar verilirken, yolculuk taleplerinin yanı sıra bölgedeki tarihi ve doğal değerler, yakın çevrede yer alan yerleşimlerin sosyoekonomik karakteristikleri, fayda/maliyet analizleri de titizlikle değerlendirilmelidir."
Marmaris Kent Konseyi Üyesi ve turizmci Nurcan Dağ kendilerini sevirdiren bilirkişi raporuyla birlikte farklı seviyeli kavşak yapımı kararının kaldırılması için yasal işlemlere başladıklarını belirtti.
Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan da "Görüştüğüm Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gökova Kavşağı’nın 1’inci derece deprem bölgesinde yer aldığını söyledi. O nedenle burada yapılacak farklı seviyeli kavşak olası depremde çöker ve ulaşım durur" dedi.