HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde yakında faaliyete geçecek olan 2 özel termik santrali, Amanos Dağları'nın eteklerindeki ormanlık alana kül depolama alanı yapıyor. Dünya Çevre Günü nedeniyle çalışma alanına giden İskenderun Çevre Koruma Derneği üyeleri, kül depolama alanı ile ağaçların katledildiğini ve küllerin boşaltılmasıyla birlikte Amanos Dağları'nın radyasyon yayan, ağır metallerle zehir saçan kül çöplüğü haline geleceğini öne sürüp çalışmaları protesto etti.
Amanos Dağları'nın Akarca Kırsalı'nda 3 hektarlık ormanlık alanda ağaçların kesilerek yapımı devam eden kül depolama alanına giden İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez, yönetim kurulu üyeleri ve bazı köylüler, çalışmaların bir an önce durdurulmasını istedi.
YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ
Hükümetin yapmış olduğu yasal düzenlemelerle ülkede çevre katliamı yapıldığını belirten Sönmez, "Son olarak 18 Nisan 2014'de Resmi Gazete'de Orman Kanunu'nun 17/3 ve 18'inci Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği'ni yayınlandı. Bu yönetmeliğin 17/3 üncü maddeye göre verilecek izinler bölümünde 'Ormanlık alanlarda katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine izin verilebilir' denilmektedir. Akarca Kırsalı'nda geniş bir orman alanı tahrip edilerek termik santral kül depolama alanı olarak hazırlanan alan, işte bu yönetmelik değişikliği ile sözde yasal hale getirilmiştir. Unutulmamalıdır ki her yasa hukuka uygun değildir" dedi.
'SANTRALLERDEN 2 MİLYON TON KÜL ÇIKACAK'
İskenderun Körfezi ve çevresinin de termik santraller için feda edildiğine dikkat çeken Sönmez, "Körfezimizde planlanan termik santraller çalışmaya başladığında körfez çevresinde yaşayan yaklaşık 815 bin kişinin soluduğu hava kirlenecek. Her gün yaklaşık 22 milyon ton deniz suyu denizden çekilip termik santrallerde soğutma suyu olarak kullanılacak, yaklaşık 10 derece daha sıcak olarak denize verilecek. Sadece denizimiz değil İskenderun da ısınacak. Sadece Yazıcı, Tosyalı ve Atakaş Termik Santralleri'nden 1 yılda yaklaşık 2 milyon ton kül çıkacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre bu külün yüzde 35'i uçuşacak; iş yerlerimiz, evlerimiz, okullarımız, hastanelerimiz kısacası yaşam alanımız kömür karasına bulanacak, balkonlarımızda oturamayacak, çamaşırlarımızı bile kurutamayacağız. Amanoslardaki ormanlar asit yağmurları nedeni ile yok olacak, topraklarımız asitleşerek çölleşecek, tarımla geçinen 95 bin insanımız evine ekmek götüremez, kendi memleketinde geçinemez hale düşecektir" diye konuştu.
Türkiye'de enerji ihtiyacının temiz ve yenilenebilir kaynaklardan planlı bir şekilde karşılanabileceği inandıklarını belirten Sönmez, şunları söyledi;
"İskenderun Körfezi'nde 15'in üzerinde, ülkemizde ise neredeyse 100'e yakın kömürlü termik santrali kurulması planlanıyor. Kömürü taşıyabildiğiniz veya kömür çıkardığınız her yerde termik santral yapabilirsiniz. Ancak her yerde narenciye, kayısı, kiraz yetiştiremez, jumbo karides bulamazsınız. Sanayicilerimizi ne olursa olsun yatırım olsun anlayışından vazgeçerek kirli teknolojileri değil çevre dostu yatırımları bölgemize getirmeleri konusunda uyarıyoruz."

UA(BK/AAA) (FOTOĞRAFLI)