MUĞLA’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi’ndeki ünlü İztuzu Plajı’nda Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından yapılması planlanan yeni rehabilitasyon merkezine, "Orada bir bina yapılırsa gerisi gelir" düşüncesiyle karşı çıkan çevrecilerden peş peşe açıklamalar gelmeye başladı.
TEMA Vakfı Fethiye temsilcisi Okyay Tirli, amaçlarının İztuzu kumsalının imara açılmasını engellemek olduğunu vurgularken, Dalyan Kardeşlik Parkı adına Murat Demirci de sosyal medya aracılığıyla imar planının ve ilgili idari işlemlerin iptali için ilgili kurum ve kuruluşlara 30 Ekim’de dava açacaklarını bildirdi.
Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Yakup Kaska’nın, geçen 5 Ekim’de yaptığı bilgilendirme toplantısında, mevcut rehabilitasyon merkezinin yetersiz kaldığı gerekçesiyle eni 19, boyu 20 metre ve caretta caretta şeklindeki projeyle yeni bina tasarlandığını açıklaması ortalığı karıştırdı. Toplantıda bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri ortaklaşa yaptıkları açıklamalarla böyle bir şeyin olması halinde İztuzu’nun imara açılmasının yolunun da açılacağını belirterek karşı çıktı.
Toplantıdan sonra geçen süre içinde sivil toplum kuruluşları bu projenin iptali için faaliyetleri sürdürdüklerini de açıkladı. TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, Facebook’ta yayınladığı bildiride şunları yazdı:
“Amacımız; DEKAMER tarafından talep edilen ve ilgili kurumlarca tahsis edilen arazi için yapılan imar planları ile izinleri iptal ettirme ve İztuzu kumsalının imara açılmasını engellemektir. Bu nedenle Dalyan İztuzu Kumsalı’nı Kurtarma Platformu olan adımızı değiştirip, 'İztuzu’nu Kurtarma Platform' yaptık. Bileşenlerimiz ise Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği (Dalyan Dernek), Kaptan June Sea Turtle Conservation Foundation, DOHAKDER, Dalyan Kent Konseyi Kadınlar Meclisi, Akdeniz Kıyı Vakfı, TEMA, Maria-Co Jonker, Melanne- Gez White, Sandra-Jone Lyles ve Nilay-Özgür Koç.'
'Dalyan Kardeşlik Parkı' adına açıklama yapan Murat Demirci ise platform olarak, imar planının ve ilgili idari işlemlerin iptali için ilgili kurum ve kuruluşlara 30 Ekim’de dava açacaklarını söyledi.
"PREFABRİK OLACAK, AĞAÇ KESİLMEYECEK"
DEKAMER Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska ise konunun çarpıtıldığını, yapılması planlanan kaplumbağa görünümlü rehalibitasyon merkezinin prefabrik ve hiçbir çam ağacı kesilmeden boş bir alanda olacağını belirtti. Kaska, yapılması düşünülen merkezle ilgili şunları söyledi:
"Mevcut kabuk ölçüsü şu anda havuzların bulunduğu bölgeden daha küçük olup kollar ve kafanın dahil edilmesi ile en geniş noktalar 19 metre eninde ve 20 metre boyundadır. Metrekare olarak toplamda 380 metrekareyi kaplıyor. Kaldı ki toplam kapladığı zemin yaklaşık 350 metrekaredir. Kaplumbağa görünümlü yapının iç planının detayları, havuzların koyulacağı ana gövdenin en geniş noktası 11 metre olup, kollarla birlikte bu genişlik 19 metre. Baş-kuyruk doğrultusunda ise en uzun nokta 20 metre. Çatı kaplaması kabuk deseninde ve renginde yapılacak ve dünyada benzeri olmayacak. Yılda 40- 50 civarında caretta caretta yaralanıyor ya da ölüyor. Rehabilitasyon merkezi 20 caretta caretta kapasiteli. Operasyon, bakım ve kış aylarında yaşadığımız zorluklar nedeniyle yeni hastane projesi düşünüldü. Yoksa başka amacımız bulunmuyor."