ÇANAKKALE’nin Bayramiç İlçesi’ne bağlı Kurşunlu Köyü’nde açılacak feldspat madeni ve yol çalışması için ormanlık alandaki ağaç kesimlerine karşı 22 gün açlık grevi yapan çevreci çiftçi 58 yaşındaki Bülent Özüren, hükümetten Kazdağları’ndaki altın madeni çalışmalarına yönelik referandum yapmasını istedi.
Kurşunlu Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Killiktepe Mevkisi’nde, özel bir firma tarafından işletilecek feldspat madeni ve buraya ulaşımı sağlayacak yol için ağaç kesimlerine karşı 22 günlük açlık greviyle sesini duyuran çiftçi Bülent Özüren, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ’ın aramasıyla dün eylemine son verdi.
Bugün Çanakkale’ye gelerek Vali Yardımcısı Dağ ile görüşen Bülent Özüren, Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant ve Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi ile çevrecilerin katıldığı toplantıda açıklamalarda bulundu.
Çanakkale Belediyesi Sosyal Tesisleri’ndeki toplantıda Özüren, Vali Yardımcısı Dağ’dan maden bölgesinin bilirkişi tarafından inceleneceği yönünde söz aldığını belirterek konunun takipçisi olacağını söyledi. Bireysel başlayan mücadelede köylülerin ve çevrecilerin desteğiyle bir yerlere ulaşabildiğini belirten Özüren, şöyle konuştu:
"22’nci günde devlete sesimizi duyurabildik. Vali yardımcımız, 'Seni duyduk, mesajını aldık. Hava şartları kötü, oradan iner misin?' dedi. 'Köyüm için ne yapabiliriz?' dedğimde 'Gelince görüşürüz?' demişti. Bugün de kendisiyle görüştüm. Verilmiş kararlar olduğu için, bunların anında değiştirilebilmesi mümkün değil. Zaten bunun farkındayız. Bize şu an devletimizin söylediği, olayın araştırılacağı, bilirkişiler nezdinde Çanakkale Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından, gerekirse üniversitelerden görüşlerden alınarak burada heyelan olup, olamayacağı yönünde araştırma yapılacağıdır. Bizim için devletin bir adım atmış olması önemlidir. Bu kararın takipçisi olacağız. Bitti mi, kurtuldu mu Kurşunlu Köyü, onu ileride hep beraber göreceğiz."
'KAZDAĞLARI’NIN MİRASÇISI 78 MİLYON ÜLKE EVLADI'
Açıklamasında Kazdağları’nda devam eden altın madeni arama ve işletmesi yönündeki çalışmalara da dikkat çeken çevreci çiftçi Özüren, "Altın madenlerine hücum, Amerikalılar’ın müthiş hayallerini yansıtıyor. Gerçek anlamda ağızlarından salyalar akıtarak Kazdağları’na gelen emperyalistlerin bu duruşların inanılmaz zarara sebebiyet verecek. Bize ise arkalarından 100 sene bıraktıkları pisliği temizlemek düşecek. Bu maden politikası ne yazık ki özellikle Kazdağları’nda inanılmaz yaralar açıyor. Burada hükümetin halkından vekalet aldığını zannetmiyorum. Kurban ettiler çevremizi, ormanlarımızı doğamızı. Halkın desteği olmadan böyle bir şey yapılmasının yanlışlığı apaçık ortada. Şahsi görüşüm, Kazdağları’nda bu tür hareketlerde referandum yapılması, halk desteğinin alınması. Çünkü buranın mirasçısı 78 milyon ülke evladı" diye konuştu.
Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant ise Vali Ahmet Çınar’dan bilirkişi çalışması ve raporu hazırlanana kadar Kurşunlu Köyü’ndeki maden ve yol açma çalışmasını durdurmasını istedi.