İZMİR’in Çeşme ilçesinde inşaatı devam eden rüzgar enerji santralleri, Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu tarafından protesto edildi. Platform üyeleriyle inşaat işlemlerini sürdüren iş makinelerinin önüne geçen CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, çalışmaları bir süreliğine engelledi.
Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın da katılımıyla Çeşme’de yapımı devam eden rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı eylem yaptı. Çeşme Ovacık Karlıktepe mevkinde yapılması planlanan RES'lerin bulunduğu alana yaklaşık 50 kişi gitti. Milletvekili Musa Çam, Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu Dönem Sözcüsü Esen Fatma Kabadayı ve platform üyeleri Dominic Whiting, William Potter ve Hasan Tezcan inşaat işlemlerini sürdüren iş makinelerinin önüne geçerek çalışma yapmalarını engelledi. Çeşme'de hukuksuz kamulaştırmalara karşı çıktıklarını ifade eden Milletvekili Çam, “RES'e bizler karşı değiliz. Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı vardır ve RES'lere de ihtiyaç var. Ama bu RES'lerin doğru yerlerde ve doğru bir şekilde kurulması gerekiyor. Yoksa Çeşme halkı ve bizler rüzgar güllerine karşı değiliz” diye konuştu. Vatandaşlardan habersiz kamulaştırılmaların yapıldığını iddia eden Musa Çam, yasal hakların aranacağını söyleyerek, “Normalde çalışmayan firma yangından mal kaçırır gibi işçileri çalıştırıyor. Biz de iş makinelerinin önünde duruyoruz ve çalıştırmayacağız. Mahkeme, Kaymakamlık, Valilik ve Enerji Bakanlığı'nda bu konudaki yasal haklarımızı arayacağız” dedi.
“MÜLKİYET HAKKINA TECAVÜZ”
Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu Üyesi Alev Çağlar, şirketin yaptığı suç duyurusu üzerine platform üyesi William Potter’in de jandarma karakoluna götürüldüğünü hatırlatarak Potter’in İngiliz vatandaşı ve Çeşme'de bağcılık yapan bir şirketin ortağı olduğunu belirtti. Potter'ın bir suç işlemiş gibi kaçak göçmenlerle aynı araca koyulup İzmir Yabancılar Şubesi'ne gönderilmesini eleştiren Çağlar, firmanın kendisi hakkında da şikayette bulunduğunu ve ifade vermeye gideceğini vurguladı. Çağlar, “Gayrimenkuller henüz şahısların adına kayıtlı. Mal müdürlüğünün adına geçmediği için santrali yapan şirket APDK, Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nde davayı yeni açmış. Gazete ilanı verilerek herkese tebligatlar yeni çıkarıldı. İnsanlara bu tebligatlarda ’idare mahkemesinde dava açabilirsiniz’ diye süre verildi. Bu işlemler bitmeden araziye girilmesi mülkiyet hakkına tecavüz ve suçtur. Birçok kişinin şu an Danıştay'da bu yönde davası var. Eğer kamulaştırmalar iptal edilirse bu doğa tahribatı nasıl geri getirilecek? Kaymakamlık ve Savcılık bu konuya müdahale etmeli. Vatandaşın arazisine izinsiz girdiler. Kanunlar vatandaşını korur. Kanunlar ve haklar çiğneniyor. Asliye hukuktaki dava bitip yerler maliye adına geçene kadar hiçbir işlem yapılmaz” diye konuştu.
BELEDİYEDEN PROTESTOLARA DESTEK
Devletin, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, RES'ler için savaş dönemindeymişçesine acil kamulaştırma uygulandığını vurguladı. Tütüncüoğlu “İnsanların, atalarından kalma milyonlar değerindeki tapulu arazilerine metrekaresine birkaç lira değer biçiyor, başkasının olmasını sağlıyorsun. Firmalar da iyilik yapar gibi, ’Ben birkaç lira fazla veriyorum üstü benden, paranı bankaya yatırdım, sen çeksen de çekmesen de arazin artık benim’ diyor. Türkiye'nin, devletin, meşruiyeti için bu yanlışa dur denmesi gerekiyor” dedi.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE RES’LER SAĞLIĞA ZARARLI
Arazi sahiplerinin rüzgar elektrik santrallerine karşı açtığı davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, davanın bilirkişileri tarafından verilen raporunu açıkladı. Avukat Mercan, “Üç tane profesörün imzasını taşıyan raporda, buraya RES kurulursa bölgedeki endemik bitki, kuş ve hayvanları olumsuz etkileyeceği, evlere yakın kurulması halinde ise bölge halkı üzerinde sara hastalığından uyku bozukluklarına, endişe ve kaygı artışından önemli hastalıkları tetiklemesine kadar birçok zararının dokunacağı açıkça belirtildi. Yenilenebilir enerji taraftarıyım fakat insan sağlığına zararına rağmen yapılmasına karşıyım” diye konuştu.