İZMİR’in Çeşme İlçesi'ne bağlı Çiftlikköy’de 400 metrekarelik alana 200 sakız ağacı fidanı dikildi. Çeşme Belediyesi, ilçeye kültürel ve turizmin yanısıra ticaretiyle de ekonomik girdi sağlayacak sakız yetiştiriciliğinin artması için çalışma başlattı.
Çeşme’deki üreticilerin farklı ürünlere yönelmesi nedeniyle sakız ağacının azalan popülasyonunu artırmak isteyen Çeşme Belediyesi, sakız gelişim alanı ilan ettiği Çiftlikköy'de 400 metrekarelik alana sakız ağacı dikti.
Sakız ağacının daha hızlı gelişim göstermesi ve kök salması için en uygun dönemlerden olan ocak ayının tercih edildiğini belirten Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Faik Tütüncüoğlu, ağacın karakteristiği ve kök gelişiminin hesap edilerek alana toplam 200 sakız fidanı dikildiğini kaydetti. Devletten de destek beklediklerini vurgulayan Tütüncüoğlu, "Sakız Adası’na bağlı sadece 21 köyde sakız yetiştirilerek büyük maddi gelir sağlanıyor. Çeşme’de sakız üretimi yapılan ağaç sayısı her geçen gün artıyor. Yunanistan, sakızdan her yıl 3 milyar dolar kazanıyor. Bu konuda devlet de elinden gelen desteği sağlarsa İzmir ve Türkiye ekonomisi, kültürel, tanıtım, ekolojik ve ekonomik girdileriyle birlikte her yıl milyarlarca lira gelir sağlar" dedi.
Sakız ağacından elde edilen ürünün, plastik sanayinden kozmetik sanayine, gıda sektöründen ilaç endüstrisine kadar onlarca farklı alanda kullanıldığını dile getiren Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, "Ağaçtan elde edilen ürünün maddi değeri de çok yüksek. Çeşme, doğal yapısı itibariyle sakız ağacının yetiştirilebildiği nadir yerlerin başında geliyor. İlçede yüzyıl kadar önce yetiştiriciliği ve ticareti yapılan bu ağacı tekrar kazandırmak için çalışıyoruz" diye konuştu.
HER EVE EN AZ BİR AĞAÇ
Çeşme Belediyesi olarak ağaç, dal ve bitki artıklarından imal edilen gübreyi kullandıklarını vurgulayan Tütüncüoğlu, dikilen sakız fidanlarının da belediye tarafından üretildiğini bildirdi. Çiftlikköy’ü sakız ağacı geliştirme alanı olarak seçtiklerini söyleyen Başkan Tütüncüoğlu, "Çiftlikköy’de oturma ruhsatı almak isteyen her vatandaş evlerinin bahçesine en az bir sakız ağacı dikmek zorunda. Bu dikim gerçekleşmediği takdirde isterse saray yapmış olsun oturma ruhsatı alması, elektrik, su ve internet bağlatması mümkün değil. Sakız ağacını geliştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.