ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde oturan 62 yaşındaki Suat Topbaş, evindeki atölyesinde cama hayat veriyor.
İstanbul'da Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası'nın çeşm-i bülbül (cam işleme sanatı) ustalarından Suat Topbaş, daha sonra ayrılarak Almanya'da TIR şoförlüğü yaptı. Emekli olduktan sonra 5 yıl önce Kaş'a yerleşen Suat Topbaş, evinde kurduğu küçük atölyesinde asıl mesleği olan cam ustalığına geri dönerek, cama hayat vermeye başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'de somut olmayan 32 kültür mirası ustasından biri kabul edilen Suat Topbaş, camdan akla gelecek her türlü süs eşyasını yapıyor. Aynı zamanda başarılı bir dalgıç ve dalış eğitmeni olan Topbaş, atölyesinde yüzük, küpe, bilezik, kolye gibi camdan takıların yanı sıra, hayvan ve insan figürleri, gül ve ağaç figürleri de yapıyor. Cam üfleme tekniğiyle vazo ve ibrikler de yapan Suat Topbaş, büyük emek harcayarak yaptığı eserleri, 5 ile 400 lira arasında değişen fiyatlardan tatilcilere satıyor.
Bir yandan para kazanırken çeşm-i bülbül sanatını da yaşatmaya çalışan Suat Topbaş'ın eserlerine, özellikle Alman ve İngiliz tatilciler ilgi gösteriyor. Çeşm-i bülbül sanatını gelecek kuşaklara aktarmak isteyen Suat Topbaş'ın en büyük hayali ise Kaş'ta açacağı kurslarla yeni cam ustaları yetiştirmek.
CAMA HAYAT VERİYOR
Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası'nda çeşm-i bülbül sanatını öğrendiğini, bu alanda az sayıdaki ustadan biri olduğunu belirten Suat Topbaş, "Uzun süre cam sanatına ara verdikten sonra yeniden başladım. Elimden geldiğince cam sanatını yaşatmaya çalışıyorum. Önümüzdeki dönemde açacağımız kurslarla insanları eğiterek, cam sanatını yaşatmak istiyorum" dedi.