Eyyüp BURUN/ GAZİANTEP, ()-GAZİANTEP Çepnileri Derneği tarafından 'Anadolu Tarihinde Çepni Türkmenleri ve Karadeniz Bölgesinde Yerleşik Güvenç Abdal Ocaklıları' konulu panel düzenlendi. Panele birçok kentten Alevi Dedeleri ve Çepni ocağı temsilcileri katıldı.
Alevi ve Bektaşi Kültür Derneği'nde düzenlenen panele, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ, Gaziantep Çepnileri Derneği Başkanı Zülfikar Aslan, Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Adem Dağıdır, siyasi parti temsilcileri ile Balıkesir-İzmir bölgelerinde yerleşik Alevi Çepnilerin temsilcileri ve Ardahan-Damal yöresi Türkmenleri katıldı.
Gaziantep Çepnileri Derneği Başkanı Zülfikar Aslan, Çepnileri ve Alevileri, dünyaya doğru gözle anlatmak için 3 yıldır çalıştıklarını anlatarak, "Türkiye çapında bizim gibi, bizimle aynı evden çıkmış akrabalarımızla dostlarımızla bir araya geldik. Bu etkinlik bizim için çok önemli" dedi.
Paneli 'Büyük Çepni Buluşması' olarak nitelendiren Adem Dağdır ise Çepnilerin Oğuzların bir boyu olduğunu söyledi. Çepnilerin Anadolu'nun hemen her yerinde var olduğunu ifade eden Dağıdır şöyle konuştu:
"Çepni boyu da Horasan kökenli olup Anadolu'daki Türkmen iskanının en etkili topluluklarındandır. Karadeniz, Güney Marmara, Ege bölgelerinde yerleşik olan Çepniler tarih boyunca Alevi-Bektaşi inancının Anadolu'daki etkin temsilcilerinden biri olmuştur. Karadeniz'de Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı olarak yüzyıllar boyunca eren inancının temsilciliğini yapan Çepniler, diğer bölgelerde Dede Karkın, İmam Musa Kazım ve Köse Süleyman gibi ocaklara bağlıdır. Çepniler'in Anadolu'da etkinlik kurduğu bölgelerden biri de Gaziantep-Rumkale yöresidir. Rumkale yüzyıllar boyunca Çepni Türkmenlerine yurt olmuştur. Bu Çepni kolu da günümüze kadar hem Çepni hem de Alevi-Bektaşi inanç kimliğini korumuştur. Çepniler'in Anadolu'da yerleşik olduğu bölgelere bakıldığında Anadolu kültür ve tarihinde ne derece etkili oldukları net olarak görülmektedir. Trabzon'dan Ordu'ya, Tokat'tan Düzce'ye, Balıkesir'den Aydın'a, Manisa'dan Gaziantep'e adeta Anadolu'nun dört bir yanında tarih boyunca Çepniler var olmuştur."
Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın da konuşmasında barışın önemini vurgulayarak, "Ne kadar birbirimizi tanırsak, birlikteliğimiz o kadar artar. Bunun içinde bilgiye ihtiyacımız var. Çağdaş uygarlık seviyesini o bilgili ne kadar alırsak o kadar yükseltiriz. Bu tür etkinliklerin hem varlığımızı bilmemiz, hem kendimizi tanımamız, hem diğerlerini de tanımamız açısından gerçekten çok önemli buluyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Üçüncü ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Kökel, Çepni Tarihi üzerinde yaptıkları araştırmaları anlattı.

EB (HK/AAA)(FOTOĞRAFLI)