VAN'a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Suriye halkının kardeş halk olduğunu belirterek, "Bırakın bir ülkenin uçağına kimsenin tavuğuna bile 'Kışt' demek gibi bir niyetimiz yok. Ama bir ülke bizim hava sahamızı ihlal ederse bizde ona en olması gereken bir cevabı veririz. Doğru olmuştur. isabet olmuştur" diye konuştu.
Çelik, Başbakan Erdoğan'ın yapacağı miting öncesi Van'a geldi. Ak Parti seçim bürosunda gazetecilerin  sorularını yanıtlayan Çelik, bir gazetecinin Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'da okunan mektubunu değerlendirdi. Mektubun son derece ılımlı olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Birilerinin beklentisi dışında Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'da okunan mektubu son derece ılımlı mesajlar veren bir mektuptu. Oradaki algılanması da olumlu olmuştur. Birileri bu sessizlik, çatışmasızlık, akmayan kan sürecinin devam etmemesini istiyor. Her zaman söylüyorum; Şehitlerin kanı, Kürt çocuklarının üzerinden siyaset yapmak da aynı derecede iğrençtir. Bunu yapanlar insan olamaz. Biz ölümlerden medet ummayacağız. Bir yıldır böyle bir olumlu atmosfer olması çözüm sürecinin geleceği açısından da bütün Türkiye'de ümide dönüşmüştür."
UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ İSABET OLMUŞTUR
Hüseyin Çelik, düşürülen Suriye uçağı ile ilgili açıklamalara da değinirken, Suriye halkına kucak açtıklarını hatırlattı. elik, şöyle devam etti:
"Bırakın bir ülkenin uçağına, kimsenin tavuğuna bile 'Kışt' demek gibi bir niyetimiz yok. Ama bir ülke bizim hava sahamızı ihlal ederse biz de ona en olması gereken bir cevabı veririz. Doğru, isabet olmuştur. Türkiye'de 600-700 bin civarında Suriyeli var. Suriye bir kaosun içinde. 200 bin insanın öldürüldüğü bir ülke diktatörlük, tarafından yönetiliyor. Şu anda Suriye diye birşey kalmadı. Elbette bizi derinden üzüyor. Ve olumsuz etkiliyor. Gaziantep milletvekiliyim ve orada 150 bine yakın Suriyeli var. Misafir olarak gelip kalanlar Kilis nüfusunu geçmiş bulunuyor. Türkiye bu fedekarlığa katlanıyor. Bizim kucak açtığımız fedekarlık yaptığımız insanların elbette başımızın üstünde yeri var. Bizim derdimiz Suriye diktörüyledir."
"KILIÇDAROĞLU ESAD'İN SÖZCÜSÜ MÜ?"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da eleştiren Hüseyin Çelik, Suriye uçağı düştükten sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, arayıp Genelkurmay Başkanını uyardığını ifade ederken, şöyle konuştu:
"Sen Suriye adına mı konuşuyorsun. Sen Hafız Esed'ın, Beşar Esed'in sözcüsü müsün? Tepki gösterecekse ana muhaleft liderinin mi tepki göstermesi gerekiyor? Türkiye'nin maceraya niyeti yoktur. Hiç kimse bizi tahriklerle savaşa itemez. Ama müsade edin; nefsi müdafa diye birşey var. Şimdi onlar bizim uçağımızı düşürüp pilotlarımızı şehit etti. Her gün sınırdan seken mermilerle vatandaşlarımız hayatını kaybediyor. Sabrın bir sınırı var. Sınırımızı tekrar ihlal ederlerse ister helikopter ister uçak, yeni angajman kuralları gereği sorgusuz sualsiz Türkiye gereğini yapar. Herkesin sınırını bilmesi gerekir."
"DEREBEYLİK İLANI SAĞLIKLI DURUM DEĞİL"
Çelik, bir gazetecinin BDP'nin seçimden sonra özerklik ilan edeceği iddaları olduğunu dile getirmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün toprakları ile bir bütün olduğunu, bütün renkl ve farklılıklarının saygı değer omduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Ama kimsenin kendi kendine derebeylik ilan etmesi veya böyle hevesler içinde olması Türkiyle için sağlıklı bir durum değildir. Herkesin aklı selim düşünmesi lazım. Van'ın da Doğu'nun da Güneydoğu'nun da böyle maceralara tahammüllü yoktur. Esasen ihtayıcı da yoktur."
Ak Parti'ye yönelik saldırıları da eleştiren Çelik, adında 'barış ve demokrasi' sözcükleri bulunan bir partinin bunu yaptığı zaman barış ve demokrasi anlayışının sorgulandığını ifade ederek, "Ak Parti bugüne kadar kimsenin burnunu kanatmadı. Bundan sonra da böyle birşey olmayacak. Yarın başbakan gelmeyecek diye birşey yayıyorlar. Başbakanımız yarın Van'da halkıyla kucaklaşacak. Başbakanın Van'a geliş sayısı 20'yi geçti. Sadece seçim sürecinde gelmiyor. Ben parti sözcüsü olarak HDP'ye yapılan saldırıyıda kınadım. Herkes isteği yerde siyaset yapsın. Bize yapılan saldırıyı da kınıyorum. İnsanlar konuşa konuşa hayvanlar tokuşa tokuşa anlaşır. Kaba kuvvet hayvani bir özelliktir."
Twitter'e erişim yasağına da değinen Çelik, kendisinin de Twitter kullanıcısı ve takipçisi olduğunu söyledi. 610 bin takipçisi olduğunu söyleyen Çelik, şöyle devam etti:
"Siz birinin kişilik haklarını ayak altına alır, hakaret ederseniz, suç işlemiş olursunuz. Yani görsel ve yazılı medyada, normal hayatta suç olan birşey sanal medyada fazilet mi, sevap mı olacak? İnsanların kişisel hayatını teşhir etmek, aile mahremiyetine girmek her yerde yanlıştır. Türkiye'de bununla ilgili yüzlerce mahkeme kararı verildi. Ama California'daki Twitter merkezi bunu duymamazlıktan geldi. Ama Fransa'nın, İngiltere'nin, Hindista'nın taleplerini yerine getirdi. Bizim hukuk ve mahkemelerimizi tanımayan bir firmayı biz de tanımayız. Biz de ona olması gerekeni yaparız. Bu twitter yasak getirmek anlamına gelmiyor. Twitter mahkemelerin kararlarını yerine getirdiği an ertesi gün derhal açılır."

GÖ(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)