TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, ölümününün 28'inci yıl dönümünde, Bursa'nın Gemlik İlçesi'ndeki Anıt Mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de katıldı.
Celal Bayar, ölümünün 28'inci yıl dönümünde, Gemlik'teki Anıt Mezarı başında anıldı. Saat 10.00'da başlayan törene, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, Bursa Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Celal Bayar'ın torununun oğlu Teoman Naskali ve eşi Yeşim Naskali, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Törende, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen Cumhurbaşkanlığı, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de Başbakanlık çelenglerini Celal Bayar'ın Anıt Mezarı'na bıraktı. Celal Bayar'ın ailesine taziyede bulunulmasının ardından Başbakan Yardımcısı İşler ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen ile törene katılanlar, Celal Bayar Müzesi'ni ve evini gezdi.
İŞLER: DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYORUZ
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Celal Bayar’ın darbelere karşı demokrasi mücadelesi verdiğini ve dik durduğunu söyleyen İşler, Bayar’ın başlattığı demokrasi mücadelesini sürdürdüklerini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı İşler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hem genel başkan hem de Başbakan adayı olarak Ahmet Davutoğlu’nu açıklamasının, teşkilatta nasıl yankı bulduğu sorusunu yanıtladı. "Dün salondaki havayı hep beraber gördük. Bütün dünya izledi" diyen İşler, şöyle devam etti:
"Biz hep, 'AK Parti olarak birlik ve beraberliğimizi koruyacağız. Yeni dönemde de kurumsal kimliğimizi koruyarak, ortak akılla hareket ederek birlik ve beraberlik içerisinde, yeni Türkiye’nin inşasını sürdüreceğiz' dedik. Dün yapılan açıklama büyük bir coşkuyla karşılandı. 27 Ağustos’ta hep birlikte göreceğiz. Büyük bir coşku ve teveccühle Davutoğlu seçilecek. Hükümeti kurma görevini yeni Cumhurbaşkanımızdan alacak. Biz, hiçbir sıkıntı olmayacağını söylemiştik. Ak Parti yükselen bir değer Türkiye’de. Bunun gereği olarak da 2023 hedeflerini el birliği ile gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin önünde bulunan sıkıntıları teker teker çözeceğiz. En önemli mesele çözüm meselesi. Çözüm süreci başarıyla sonuçlanacak. Türkiye bu terör belasından ilelebet kurtulacak. Büyük, güçlü Türkiye, güçlü ekonomi, ileri demokrasiyi inşa edeceğiz."
KENDİLERİNİN BİLECEĞİ İŞ
CHP'nin, Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmayacağını açıklamasının yeni olmadığını, kendilerinin Abdullah Gül'ün yemin töreninede katılmadıklarını hatırlatan İşler, halkın cumhurbaşkanını ilk kez kendisinin seçtiğini belirtip, "Bu seçimler ile millet iradesini sandıkta doğrudan göstermiş oldu. Biz Cumhuriyet Halk Partisi'nden, isminde, 'halk' geçen bir partiden ve liderinden halkın iradesine saygı beklerdik. Maalesef her seferinde kaybettikleri için kazananların konumunu hazmedemiyorlar. Bundan dolayı böyle bir açıklama yaptılar. Kendi bilecekleri bir iş. Bunun takdirini milletimize bırakıyoruz. Milletimiz kendi iradesine saygı duymayanları ilelebet muhalefete mahkum edecektir.Ve etmiştir" diye konuştu.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin "Erdoğan nerde miting yaparsa biz de orada yapacağız" açıklamasını değerlendiren İşler, "Bu da muhalefetin seviyesini ve üslubunu göstermesi açısından son derece manidar bir açıklama. Milletin doğrudan seçtiği bir Cumhurbaşkanı göreve başlayacak. Bahçeli törene katılacaklarını ifade ettiler. Ama bu tür açıklamalar doğru açıklamalar değil. Eğer başarabiliyorsa yapsın diyorum. Onların Sivas’tan öteye gidemediklerini de biliyoruz. Cumhurbaşkanımız 81 ili de gezecek. Eğer oralarda da mitingler yapabiliyorlarsa biz memnun oluruz. Onlarda Türkiye partisi haline gelirler. Cumhurbaşkanımızla girmiş oldukları rekabette olumlu bir gelişme kaydederler. Onları Türkiye partisi yapma konumunda olumlu bir katkı sağlamış oluruz" dedi.
'ELBET BİRİLERİ ELLERİNİ OVUŞTURABİLİR'
İşler, "Parti içindeki 'Bizi karıştırmak isteyenler var' söylemlerinin de olduğunun sorulması üzerine İşler, şunları söyledi:
"Partinin kurucusu ve doğal lideri Cumhurbaşkanı oluyor. Elbette birileri ellerini ovuşturabilir. Ama biz Ak Parti olarak kurumsallaştığımızın bir göstergesi. Ak Parti’de bundan sonra bir sıkıntı olmayacağını söylemiştik. Bundan sonra da bir sıkıntı olmayacağını ve güçlü bir şekilde, güçlü Başbakan güçlü Genel Başkanla yolumuza devam edeceğiz. Ak Partinin başardığını hep birlikte 77 milyon ve tüm dünya izleyecek. Yeni Ak Parti dönemi, ikinci Ak Parti dönemi hayırlı olsun."
Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, yeni yapılanma ile eski cumhurbaşkanlarından müze kuranların müzelerini de Cumhurbaşkanlığı bünyesine alacaklarını belirterek, Celal Bayar Vakfı'na ait Celal Bayar Müzesi'nin imzalanan protokolle Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine geçtiğini söyledi.
İşler, daha sonra Şehzade Mustafa, Cem Sultan’ın türbelerinin bulunduğu Muradiye Külliyesi’ni gezerek, öğle namazını Muradiye Camii’nde kılmasının ardından ayrıldı.

FOTOĞRAFLI