Muhammet KAÇAR/ ÇAYELİ, (Rize), ()– RİZE' de Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin temeli atıldı. Törene katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, merkezin Türk çayının marka haline gelmesi açısından önemine işaret etti, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'da, Türk çayının gelecekte en önemli ihraç ürünlerinden biri olacağını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nın Çayeli ilçesi Musadağı Köyü’ndeki Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi projesi için düzenlenen temel atma törenine katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan Türkiye TOBB Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu, ülke tarihinde ilk kez  'Cumhurbaşkanı kim olsun?' diye halka sorulduğunu hatırlattı, halkın kendi iradesini ortaya koyarak cevap verdiğini belirterek Rizelileri kutladı. Hisarcıklıoğlu, “Bu Rize için büyük bir onurdur. İlk defa Rizeli bir Cumhurbaşkanı var. Rize bu seçim sürecinde de üzerine düşeni yaptı. Seçimde hem kendi hem de Türkiye rekorunu kırdı. Rizeliler vefasını gösterdi, kendi evlatlarına sahip çıktı. Tüm Rizeli kardeşlerimizi kutluyorum” dedi.
MALIMIZI MARKA YAPAMADIK
Tarım konusuna dikkat çeken ve dünyada tarımın para kazanmak ve zenginlik için yapıldığını anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, gıda ve tarım fiyatlarının diğer ürünlere göre iki - üç misli daha fazla arttığını belirterek çay konusuna değindi ve şunları söyledi:
"Rizeli kardeşlerim bu manada büyük bir hazinenin üzerinde oturuyor. Dünyada üzerine kar yağan ve ilaç kalıntısı olmayan tek çay üretim merkezi Rize. Eksiğimiz ne? Malımızı marka yapamadık. En büyük sıkıntımız bu. Çayımızı dünya markası haline getiremedik.  Türkiye’de herkes Rize çayını biliyorsa bütün dünyaya da çayımızı tanıtmamız gerekiyor. İşte o zaman kazanç gelecek. Marka yaptığın zaman 1’e 10 fazla kazanıyorsun. Bugün 1 lira alıyorsan malın marka ise yarın 10 lira alırsın."
ÇAY GELECEKTE TÜRKİYE'NİN EN DEĞERLİ İHRAÇ ÜRÜNLERİNDEN BİRİ OLACAK
Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Rize çayının dünya markası haline gelmesi için önemli adımlar atacağını ifade eden Hısarcıklıoğlu, “Çay gelecekte Türkiye’nin en değerli ihraç ürünlerinden birisi olacak. Bu müthiş vizyonları ve birlik ve beraberlikleri için Rizeli oda ve borsa yöneticilerini kutluyorum. Türkiye’ye çok güzel bir örnek gösteriyorlar. Zaman zaman aklı eren veya ermeyen bazıları, 'Bu oda ve borsalar ne iş yapar?' diye soruyor. Bunun en güzel cevabını Rize oda ve borsamız verdi. Ülkemizdeki oda ve borsalar 400 milyon lira değerinde proje gerçekleştirdi. Projeye baktım, Rizeli kardeşlerim bizim Kayserilileri geçmiş. Projeye 1 koymuşlar, 10 bedava almışlar. Dünyada 1’e 10 nereden alacaksın?” dedi.
BAKAN YAZICI: ÖNEMLİ BİRN EKSİKLİĞİ GİDERECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 5 temel üniteden oluştuğunu belirterek, faaliyete geçmesi ile birlikte Türk çayının marka haline gelmesi açısından önemli bir altyapı eksikliğini de gidereceğini söyledi. 2011 yılından bu yana çayın marka haline gelmesi için bir eylem planı uyguladıklarını ifade eden Yazıcı, kaçak çay konusuna uyarılarda bulunarak, “Son yıllarda aldığımız önlemlerle kaçak çay konusunda fiileri önemli ölçüde azalttık. Kaçağın her türü ile mücadele etmede sadece bir bakanlığın veya bakanlıkların yeterli olması mümkün değil. Bu konuda her bir bireyin mutlaka edindiği bilgileri paylaşması gerekir. Bu konuda bilgi paylaşımı kaçakla mücadelede ülkemizi daha başarılı hale getirecektir” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı ile Hısarcıklıoğlu ve beraberindekiler Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temelini attı.

FOTOĞRAFLI