Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN Sanat Platformu (MERSAP) üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hazırlanan, Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasası sanatçıların katılımı ile Carl Orff’un ‘Carmina Burana’ gösterisi eşliğinde protesto etti.
MERSAP üyelerinin oluşturduğu İçel Sanat Kulübü, Akdeniz Opera ve Bale Derneği, Kültür Merkezi Derneği, Mersin Flarmoni Derneği, Felsefeciler Derneği, Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği, Mersin Fotoğraf Derneği, Mersin Sinema Derneği, Silifke Polifonik Korolar ve Bale Derneği, Taşeli Kültür ve Sanat Derneği ile Aygün Sanat Merkezi yönetimi Kültür Merkezi önünde bir araya geldi.
Dernek adına konuşan Hülya Can Nutku, hükümetin opera, bale, senfoni orkestraları ve tiyatrolara ilişkin planladığı yasa tasarısının, sanatçılar ve sanat kurumu çalışanlarına danışılmadan, birçok olumsuz yönüyle, dayatılarak zorla kabul ettirilerek hızla uygulanmaya konulmak istenmesinin kabul edilmez bulduklarını söyledi. Nutku, sanatçıların memurlaştırmak, işsiz bırakıp itibarsızlaştırmak olduğunu öne sürdü.
Hülya Can Nutku yaptığı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devletin sanat kurumlarını ve sanatçılarımız, siyasi yaptırımlardan, baskılardan kurtarılmalıdır. Devletin sanat kurumları özerk yapıya kavuşturulmalıdır. Çünkü özgürlük olmadan sanat üretimi yapılamaz. Sanatın en yüksek kalitede evrensel anlayışla icra edilebilmesinin önü açılmalıdır. Devlet sanata ayırdığı imkânları azaltmamalı, aksine attırmalıdır. Çünkü sanatın, toplumu ileri götüreceğine, insanları eğiteceğine, düşüncelerini geliştireceğine, onları özgürleştireceğine, mutlu ve barışık yapacağına inanıyoruz. Kurum yöneticilerinin, sanatçıların, ilgili  kurum ve kuruluşlar ve devlet dairelerinde bir araya gelerek, ilgili tüm tarafların görüşlerinin ve isteklerinin tartışılmasını , sanatın ve sanatçının önünü açacak, toplumun yararlarını gözetecek çağdaş bir taslak üzerinde anlaşmalarını öneriyoruz. Mersin’de, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin kapatılmasını istemiyoruz."
Nutku’nun konuşmasının ardından Mersin Devlet Opera ve Balesi koro ve orkestra sanatçıları şef Vladimir Lungu yönetiminde Carl Orff’un ‘Carmina Burana’ parçalarının seslendirdi. Sanatseverlerin de destek verdiği eylem konserini sonunda olaysız tamamlandı.

ME(OA/ESM) (FOTOĞRAFLI)