MUĞLA’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi’nin dünyaca ünlü İztuzu Kumsalı’na caretta caretta hastanesi yapılmasına yönelik itirazlara bir yenisi daha eklendi.
Bir süre önce Akdeniz Kıyı Vakfı, Kaptan June Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı, Dalyan Kent Konseyi, Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği, Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Gökbel Köyü Muhtarlığı, Dalyan Su Sporları Derneği, Tema Vakfı Muğla Temsilciliği ve bölgede yaşayan yerli yabancı kişiler tarafından oluşturulan İztuzu’nu Kurtarma Platformu (İKUP), Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz’a itiraz nedenlerini anlatan bir dosya sundu. Dosyada, Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi’nin dünyaca ünlü İztuzu Kumsalı’nda 'Deniz Kaplumbağası Hastanesi' adıyla yeni bir bina yapmak istediği hatırlatılarak şöyle denildi:
"Dalyan halkı ve STK’lar bu hastanenin İztuzu Kumsalı’na yapılmasına ve daha da önemlisi İztuzu Kumsalı’nın imara açılmasına kesinlikle karşıdır. Köyceğiz - Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı içinde kalan bölgenin imara açılması ve projenin uygulanması durumunda doğallığıyla uluslararası alanda birçok ödüle sahip olan kumsalın yapısı bozulacaktır. Proje mevzuata ve uluslararası çevre koruma sözleşmelerine de aykırıdır."
Hastane yapımı için verilen iznin bölgede yapılaşmanın önünü açacağını ve doğal dengenin bozulmasına neden olacağını belirten İKUP sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş da "Yürütmenin durdurulması için dava açtık. Biz projeye karşı değiliz. Yerinin yanlış olduğunu söylüyoruz" dedi.
İlerleyen günlerde belediye başkanları, Muğla Valiliği ve Pamukkale Üniversitesini de konuyla ilgili bilgilendireceklerini söyleyen TEMA Vakfı temsilcisi Oktay Tirli de "İztuzu Kumsalı çeşitli hayvanların üreme ve barınma yeri olarak zengin bir eko sisteme sahip, göçmen kuşların göç yolu ve arkeolojik değeri önem arz eden antik tuzlanın bulunduğu bir alandır. Hastane yapılması için 22 bin metrekare olarak tahsis edilen alanın yarın bir gün başka amaçlarla yapılaşmayacağını kim garanti edebilir? Yetkililerin bir an önce bu yanlıştan vaz geçmelerini istiyoruz" diye konuştu.
Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, kişilik haklarını rencide etmeyen her türlü itiraza saygı duyduklarını belirtti. Yılmaz, "Bulunduğum mevkinın bu projeye olumlu veya olumsuz bir görüşü ve yaptırımı olamaz. Ama yetkililerin yapılan bu itirazları gözönüne alacağını umuyorum" dedi.