Ramazan ÇELİK / SAMANDAĞ(Hatay), () - NESLİ tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağaları, Hatay'ın Samandağ İlçesi sahiline yumurta bırakmaya başladı.
Deniz kaplumbağalarının yumurtlama sezonunun başlamasıyla birlikte 14,5 kilometre ile Türkiye'nin en uzun sahili olan Samandağ sahilinde yüzlerce kaplumbağa yuvası oluştu. Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Ekip Sorumlusu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, haziran ayı ile başlayan kaplumbağaların yumurtlama sezonunda şu ana kadar 300'e yakın yuva tespit ettiklerini, bu rakamın sezon sonuna kadar 500'e ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Sönmez, kaplumbağaların temmuz ayı sonuna kadar yumurtlamaya devam edeceğini, yavruların yumurtadan çıkışlarının ise ağustos başından eylül sonlarına kadar süreceğini kaydetti. Kaplumbağa yuvalarını tehdit eden bazı sorunlarla uğraştıklarını da belirten Beştaş Sönmez; şunları söyledi:
"Bu yuvaların koruma çalışmalarını yapıyoruz. Koruma çalışmaları arasında kıyı erozyonu, yuvaların su altında kalması, çakal, tilki gibi yırtıcı hayvanlar tarafından yuvaların tahrip edilmesi, ışıklı alanlardaki yuvalardan çıkan yavruların ters yöne gitmesi deniz kaplumbağalarının karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Bu seneki koruma çalışmalarımız içerisinde köpek ve tilki tahriplerine karşı yuvaların kum üstü ve altı bölümlerini kafesle koruma altına alıyoruz. Bu çalışmalar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği işbirliğinde yapılıyor. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gönüllü üniversite öğrencileri, bu çalışmalar destek veriyor."
'HER YUVADAN 70- 80 YAVRU ÇIKIYOR'
Sahildeki çalışmalarının temel amacının çıkan yavru kaplumbağa sayısını artırmak ve onların sağlıklı şekilde denize ulaşmasını sağlamak olduğunu belirten Bektaş Sönmez, "Ortalama her sezonda 500- 600 arası kaplumbağa Samandağ sahiline gelerek yuva yapıyor. Bu yuvalara kaplumbağalar 100- 150 arası yumurta bırakıyor ve bunlardan  70-80 arası yavru olarak dünyaya geliyor. Bu sayıyı genele vurduğumuzda ise her sezonda ortalama 30- 35 bin arası yavrunun denizle buluştuğu anlamına geliyor" diye konuştu.
ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ YUVALARA SAHİP ÇIKIYOR
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik de, 1991 yılından bu yana Samandağ sahillerinde yuva yapan deniz kaplumbağalarının yuvalarını koruduklarını belirterek "Deniz kaplumbağaları, Hatay'ın markası olabilecek kadar güçlü bir konumda. 3 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığı'yla birlikte kaplumbağaların korunması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Amacımız, bu türleri gelecek nesillere aktarmak" dedi.
Samandağ sahiline gelerek yuva yapan ve yumurta bırakan kaplumbağalar, derneğin gönüllü çalışanları tarafından ölçümleri yapılıp, kayıt altına alınıyor.
FOTOĞRAFLI