ÇANAKKALE’nin Çan ilçesinde ikinci termik santral için çevresel etki değerlendirme toplantısı yapıldı. Yeterince duyurulmadığı için katılımın az olduğu bilgilendirme toplantısında “Termik Santrale Hayır” mesajı verildi.
Marmara Bölgesi’nin hava kirlilik oranı yüksek ilçelerinden Çan’da 2000 yılında kurulan 18 Mart Termik Santrali’nin ardından şimdi de ikinci termik santral için çalışmalar başlatıldı. Merkezi Ankara’da bulunan Çan Kömür ve İnşaat Anonim Şirketi’nin Yaya Köyü yakınlarında kurmayı planladığı 135 megavat güç kapasiteli termik santral ve kül depolama alanı projesinin çevresel etki değerlendirme toplantısı yapıldı. Çan’da Kardelen Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülent Yeğin’in yanı sıra Bakanlık temsilcileri, ilgili kurum ve kuruluşların bürokratları, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
ŞİRKET KAZANÇLARI ANLATTI
Danışmanlık şirketi EN-ÇEV tarafından hazırlanan sunumda, yaklaşık 100 hektar alanda kurulması planlanan santralde yılda 700 bin ton kömürün yakılacağı ve bu sırada açığa çıkacak gazların etkisinin azaltılması için 175 bin ton kireç taşının kullanılacağı belirtildi. Danışmanlık şirketi yetkilileri projede içme, kullanma, soğutma amaçlı suyun Kocabaş Çayı’ndan karşılanacağını belirterek, santral kurulma aşamasında 300 kişi, işletme aşamasında ise 90 kişinin istihdam edilmesinin planlandığını kaydetti. Sunumda santral işletmesinde ortaya çıkacak evsel atıkların Çan Belediyesi tarafından vidanjörler ile alınacağı, sıvı atıkların ise Kocabaş Çayı’na deşarj edileceği belirtildi.
İNSANA VE DOĞAYA TEHDİT
Sunumun ardından söz alan katılımcılar Çan’ın çevre kirliliği sorununu yüksek seviyede yaşadığını, ikinci bir termik santralin kentin geleceği ve halk sağlığı açısından sorun yaratacağını dile getirdi. Termik santralin kurulması düşünülen bölgeye en yakın köy olan Yaya Köyü Muhtarı Ali Can, toplantının Kaymakamlık tarafından kendilerine bildirilmediğini söyleyerek termik santralin bölgede, insan yaşamına ve doğaya ciddi tehditler oluşturacağına dikkat çekti.
Bazı katılımcılar, ÇED toplantısının yapıldığı salona termik santrali istemediklerini, temiz bir çevrede yaşamak istediklerini belirten pankartlar astı. Toplantıyı tatmin edici bulmayan katılımcılar, alkışlı protestoyla salonu terk etti.