Ali Can ZERAY/EDİRNE, () - EDİRNE Asker Hastanesi yanındaki alana şehitlik yapılması için proje hazırlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 bin 3 şehidin yattığı alanın, Çanakkale’den sonra ikinci büyük şehitlik olacağını açıkladı.
Edirne Belediyesi Yıldırım Mahallesi’nde bulunan Asker Hastanesi’nin yanında bulunan ve zamanla tarla haline gelen araziye şehitlik yapılması için harekete geçti. Müşir Veysel Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılan ve Balkan Savaşları başta olmak üzere, Çanakkale, 1. Dünya Savaşı sırasında yaralı askerlere 1941 yılına kadar hizmet veren hastane ile hayatını kaybedenlerin gömüldüğü mezarlık için Mimar Taner Tuna tarafından proje hazırlandı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, hazırlanan projeyi basına tanıttı. Çanakkale, Makedonya, Galiçya, Romanya cephelerinde yaralanan askerlerin, Edirne’ye getirilip hastanede tedavi edildiğini söyleyen Başkan Gürkan, “Binlerce askerin toprağa verildiği şehitlik 1973 yılında tarlaya çevrilerek sürülmeye başlandı. Zaman içerisinde meraya dönüşen şehitlik mezar taşlarının bazıları tarla içinde bulunuyor. Çanakkale şehitliğinin ardından Türkiye’nin en büyük ikinci şehitli olacak” dedi.
Edirne Belediyesi, Edirne Şehit Aileleri Derneği isteği üzerine geçtiğimiz ay başlattığı çalışma sonucunda Milli Savunma Bakanlığı arşivinde şehitlikte yatan askerlerin kimlik bilgileri tespit edildi. Toplam 5 bin 3 şehidin defnedildiği alanın tekrar gün yüzüne çıkarılması için Mimar Taner Tuna tarafından bir proje hazırlandı. Hazırlanan proje Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. Edirne Belediyesi çalışmaları 26 Mart 2015 tarihinde tamamlamayı hedefliyor.
MEKTUP GÖNDERİLECEK
Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Milli Savunma Bakanlığı arşivlerini incelendiğinde 5 bin 3 şehidin kimliğinin tespit edildiğini söyleyerek, “Şehitlerin il, ilçe, köy ve bucaklarına kadar kimlik bilgilerini tespit ettik. Her şehidimiz için bir fidan dikmeyi arzuluyoruz. Bu alan defin sayısı olarak Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olacak. Burada isimlerini tespit ettiğimiz şehit ailelerine ve muhtarlıklarına mektup yazıp açılışa kendilerine davet edeceğiz” dedi.

FOTOĞRAFLI